Sütőben pirult, fűszeres karfiol: egyszerű és nagyon finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az egyszerű, sütőben sült karfiol a pikáns öntettől lesz különleges, egy-két trükkel pedig még izgalmasabbá teheted a köretet.
A karfiol a vegetáriánusok körében igen népszerű, remek húshelyettesítő, rostban és C-vitaminban gazdag. Kiváló alapanyag, hisz sosem lehet ráunni, készülhet belőle leves, köret vagy főétel, a rántott karfiol pedig még a húsevők körében is nagy kedvenc tartármártással kínálva.
A karfiol egyik legegyszerűbb elkészítési módja, ha sütőbe tolva pirosra sütöd. Sütés előtt a rózsákat olajjal és fűszerekkel forgasd egybe. Az ízek kialakításánál légy merész, egészen pikáns aromákkal lehet megbolondítani a zöldséget.
A sült karfiol többféle módon kerülhet a tányérra. Húsevők sült mellé, vegetáriánusok főzelékfeltétként fogyaszthatják, de ennyivel nem ér véget a felhasználási lehetősége. A sült karfiolból saláta is készülhet: miután kivetted a sütőből, tedd tálba a rózsákat, adj hozzájuk 1 bögre aszalt áfonyát, 1 marék pirított mandulát, 2-3 marék reszelt parmezánt. Persze a karfiolt más alapanyagokkal is felturbózhatod, áfonya helyett pirított bacont is használhatsz, bátran engedd szabadjára a fantáziádat!
Sütőben pirult, fűszeres karfiol
Hozzávalók 2 adaghoz
Alap:
- 2 fej karfiol
- kevés olívaolaj
- só és bors ízlés szerint
- fokhagyma-granulátum ízlés szerint
Öntett:
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 darab frissen facsart citrom leve
- 2 teáskanál méz
- 3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A karfiolt szedjük rózsáira, mossuk meg, majd csepegtessük le róla a vizet.
A karfiolrózsákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, locsoljuk meg olajjal, utána fűszerezzük sóval, borssal és fokhagyma-granulátummal.
A karfiolt toljuk az előmelegített sütőbe, 35-45 perc alatt süssük aranybarnára.
Az öntet hozzávalóit keverjük egybe, majd tálalásnál kínáljuk a karfiol mellé, vagy a rózsákat helyezzük keverőtálba és forgassuk egybe az öntettel.
Fotó: Getty Images