Parmezános cukkinitócsni sütőben sütve: laktató finomság olajszag nélkül

cpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A cukkinitócsni bő olajfürdő helyett tepsiben sül ropogósra, így még finomabb és diétásabb is lesz.

A tócsni vagy röszti hagyományosan krumpliból készül, de más zöldségekből is érdemes kipróbálni. Bármilyennel is dolgozz, a fűszereket ne sajnáld a masszából, sőt még sajt és sonka is izgalmassá teheti a finomságot.

A cukkinitócsni készítésénél mindig vedd figyelembe, hogy a zöldség semleges zamatú, mehet bele bátran fűszer. Remekül illik hozzá a fokhagyma, de kaporral is párosítható, ha szezonja van.

A tócsni akkor finom, ha jó ropogós, épp ezért bő olajban szokták sütni, de sütőben is elkészítheted leheletnyi olajjal. A megsült finomságot kínáld hűvös mártogatóssal vagy körettel. Érdemes belőle dupla adaggal gyártani, mert nagyon finom, az utolsó falat is el fog fogyni.

Sütőben sült cukkinitócsni

cpct

Hozzávalók 4 személyre

  • 400 g cukkini
  • 1 teáskanál
  • fehér vagy fekete bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál fokhagyma-granulátum
  • 40 g liszt
  • 60 g parmezán (reszelt)
  • 1 csokor petrezselyem finomra vágva (opcionális)
  • 1 fej hagyma finomra vágva vagy reszelve (opcionális)
  • leheletnyi olaj
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított cukkinit toljuk le nagy lyukú reszelőn, majd sózzuk meg és hagyjuk állni 10 percet.

Miután letelt a 10 perc, a cukkini eresztett levét nyomkodjuk ki, és a zöldséget keverjük össze az összes többi hozzávalóval. Ha túl száraz, mehet hozzá egy pici a kinyomkodott léből.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, kenjünk rá leheletnyi olajat, majd a cukkinis masszát evőkanál vagy fagyiadagoló segítségével adagoljuk a papírra.

A cukkinit toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe és 10-15 perc (sütőtől függően lehet néhány perccel több) alatt süssük aranybarnára. Félidőnél fordítsuk meg a cukkinitócsnikat.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük