Kétsajtos, sütőben sült makaróni kolbásszal – Gyorsan kész a tartalmas vacsora
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sok sajt, a kolbász és a tészta találkozásától lesz nagyon laktató ez a gyorsan összeállítható étel.
Könnyen összedobható és nagyon tartalmas ez az olasz, nagyon sajtos-húsos rakott tészta, amelybe eredetileg húsgolyók kerülnek, de most leegyszerűsítheted a receptet úgy, hogy pirított kolbászdarabkákkal sütöd. A paradicsomszószószos, besameles tésztaréteget bőven szórd meg sajttal, eredetileg provolonével készül, de mozzarellával is finom lesz. A provolone tehéntejből készült igazi olasz, félkemény sajtkülönlegesség, ugyanúgy teheted pizzákra, mint a mozzarellát, inkább enyhe, mint erőteljes ízvilágú.
A rakott tészta minden nemzet menüjében megtalálható, a görög változat darált hússal és ugyanúgy besamelmártással készül. Nem csak lasagne létezik a világon, próbálj ki többféle alakú tésztát, a sütőben ugyanúgy megsülnek. Ez a vega spenótos-ricottás verzió például óriás kagylótésztával sül, nemcsak mutatós, hanem nagyon tartalmas és finom fogás is.
Sütőben sült makaróni
Hozzávalók 6 adaghoz
Tészta:
- 400 gramm tészta (szarvacska)
- 100 gramm provolone sajt (vagy mozzarella)
- 80 gramm parmezán (reszelt)
- 40 gramm vaj
- ízlés szerint só
- besamelmártás (link a receptben)
Szósz:
- 250 gramm kolbász
- 500 milliliter passzírozott paradicsom
- 2 evőkanál olívaolaj (extraszűz)
- 1 fej vöröshagyma
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Először készítsük el a szószt. A hagymát vágjuk apróra, és serpenyőben, forró olajon dinszteljük meg. Adjuk hozzá az apróra vágott kolbászt, és pirítsuk együtt néhány percig. Öntsük rá a paradicsomot, adjunk hozzá egy csipet sót, és főzzük legalább 25 percig, amíg jól besűrűsödik.
Készítsük el a besamelmártást, ehhez itt találunk receptet.
Főzzük ki a tésztát al dentére a csomagoláson található utasítás szerint, és forgassuk össze a besamellel. Azért is fontos, hogy a tészta tényleg al dente legyen, mert sütés közben még tovább fog puhulni. Adjuk hozzá a paradicsomos, kolbászos szószt is, és forgassuk ezzel is össze.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tészta felét egyengssük el egy kivajazott jénaiba, és tegyük rá a felkockázott provolone vagy mozzarella sajtot. Tegyük rá a maradék tésztát is, és szórjuk meg parmezán sajttal a tetejét.
Süssük a tésztát 20 percig. Ha szeretnénk, hogy még jobban megpiruljon a teteje, akkor az utolsó 5 percben állítsuk a sütőt grillfokozatra.
Fotó: Getty Images