Puhára sült káposzta paradicsomszószban - Szénhidrátszegény ebéd vagy vacsora
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Fűszeres sültpaprika-krémleves: pirítóssal kínálva könnyed ebéd
Kefires, áfonyás muffin: csak keverd egybe a hozzávalókat
Ízletes és krémes Stroganoff-csirke: vegyes gombával a legjobb
Égetett cukrot készítesz? Így tisztítsd meg utána a lábast
Tudod, mire használható a csicserikonzerv leve? Kvízünkből megtudhatod
Kedvenc külföldi gasztromagazinunk feltalálta a paradicsomos káposzta pirított, sült változatát - mi pedig kipróbáltuk.
Pár hónapja őrületesen nagyot ment egy recept a neten, iszonyú sokan megosztották, elkészítették és feltették a képet a Bon Appetit magazin karamellizált káposztájáról. Már önmagában furcsa, hogy egy ilyen jellegű étel, ami nem hamburger vagy avokádós toast, óriási sikereket ér el, de különösen akkor furcsa ez, ha alaposabban szemügyre vesszük a receptet, amelyről rögtön látni, hogy egy sima paradicsomos káposzta.
Na jó, annyira azért mégsem sima, hiszen először is kelkáposztából készül, másodszor pedig a technológiája merőben eltér az általunk megszokottól. A káposztát nem reszelve, hanem nagyobb darabokban pirítják körbe, majd a paradicsomszószban, amely nagyon gazdagon fűszerezett, megsütik. Csodálatos lesz így, sokkal intenzívebbek az ízek, sokkal komplexebb élmény, sokkal izgalmasabb az egész.
Az eredeti recepten itt-ott változtattam, közelebb hoztam a magyar paradicsomos káposztához, hogy félúton találkozzanak.
Paradicsomos káposzta a sütőben
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kisebb fej kelkáposzta
- 1 teáskanál só
- 4 evőkanál olaj
- 300 gramm passzírozott paradicsom
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál cukor
- 4 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokon.
A kelkáposztát megmossuk, félbe, majd a feleket 4-4 darabba vágjuk. Egy nagy, nehéz serpenyőt felhevítünk, olajat öntünk bele, majd a káposztadarabokat mindkét oldalukon barnára pirítjuk. Félretesszük. A serpenyőbe öntjük a maradék olajat, belekeverjük a felaprított fokhagymát, a paradicsomot, majd a fűszereket is. A paradicsomszószt egy tepsibe öntjük, belerakosgatjuk a pirított káposztadarabokat, majd felöntjük annyi vízzel, hogy félig ellepje a káposztákat.
Az előmelegített sütőbe toljuk, addig sütjük, míg nagyon puha nem lesz - ez kb egy óra.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!