Selymes, sütőben sült krumpli – A tejszíntől puha lesz, a mozzarella csak ráadás
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Ropogós
A legjobb édesburgonya-gratin mentesen: rozmaringtól illatos
Illatos, körtés-fahéjas pufi palacsinta: habkönnyű a tésztája
Szaftos, vörösboros szarvaspörkölt: lassú tűzön fő a ragu
5 variáció rakott krumplira: így dobd fel a tepsis fogást
Tepsis sült zöldségek: citromos-fokhagymás szószban készülnek
Annyi minden készülhet krumpliból, hogy érdemes belőle nagyobb mennyiséget tartani otthon.
A krumplit már egyre ritkábban eszem köretként, inkább több mindent pakolok rá, amitől laktató és kiadós főétellé válik. Már nem is emlékszem, mikor ettem utoljára klasszikus, sült formában, inkább leöntöm valamilyen szósszal és sütőben sütöm ropogósra. A lényeg, hogy ne száradjon ki a krumpli sütés közben.
Ezt a tepsis változatot bőven meglocsoltam tejszínnel, és még mielőtt teljesen megsült, mozzarellával is beborítottam, így extra szaftos és puha lett úgy, hogy azért a szélei kellőképpen megpirultak.
Sütőben sült tejszínes krumpli
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm krumpli
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint pirospaprika
- 2 evőkanál olívaolaj
- 200 milliliter tejszín
- 150 gramm mozzarella sajt (reszelt)
Elkészítés:
A krumplikat alaposan mossuk és hámozzuk meg, majd vágjuk körülbelül fél centiméter vastagságú karikákra. Tegyük őket egy tálba, majd sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá a pirospaprikából is. Jól forgassuk össze a fűszerekkel.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, öntsünk rá olajat, majd egyenletesen oszlassuk szét a tepsi alján. Fektessük bele a krumpliszeleteket, majd öntsük rá a tejszínt úgy, hogy mindenhol érje. Tegyük a sütőbe, süssük 45 percig. Vegyük ki, majd szórjuk meg vastagon mozzarellával, tegyük vissza még negyed órára, hogy a sajt jól rápiruljon.
Fotó: Getty Images