Krémes, thai sütőtökcurry kókusszal és csicseriborsóval - Vitaminbomba őszi fogás

curry2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Rengeteg zöldség gazdagítja a krémes, fűszeres curryt, a sütőtökpürétől és a kókuszkrémtől lesz selymes a szósz.

Már csak az illatok miatt is megéri elkészíteni ezt a curryt, ahogyan a hagyma, a fokhagyma és a gyömbér lepirul, elképesztően finom aromák lengik be a konyhát. Szuperegészséges fogásról van szó, rengeteg zöldség gazdagítja, sütőtök, brokkoli, paprika, répa, csicseri van benne, ráadásul tejmentesen, kókuszkrémmel készül.  

A sütőtökpüré elkészítése is gyerekjáték: egy kisebb méretű tököt vágj szeletekre, majd a sütőben süsd 45-60 percig, míg puha nem lesz. Ha kész, kanalazd ki a húsát a héjából, majd aprítógép segítségével pürésítsd, ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet is. 

Az étel alapja a piros currypaszta, ezt ázsiai üzletekben, illetve hipermarketekben lehet kapni, de akkor sincs gond, ha nem jutsz sehol hozzá, 1 púpos teáskanál curry fűszerkeverékkel lehet helyettesíteni. Ezt ugyanakkor kell hozzáadni, mint amikor a pasztát kellene, alaposan el kell keverni a hagymával, míg illatozni nem kezd.

A zöldségek előkészítése után már se perc alatt elkészül a fogás, éppen csak addig kell főzni, míg minden puha, de még picit roppanós nem lesz. 

Sütőtökcurry

curry

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál piros currypaszta
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 200 milliliter kókuszkrém
  • 250 gramm sütőtökpüré
  • 1 fej brokkoli
  • 400 gramm csicseriborsó (konzerv)
  • 2 darab kaliforniai paprika
  • 3 darab répa
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint limelé
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát hámozzuk meg, kockázzuk össze. A fokhagymát és a gyömbért pucoljuk meg, reszeljük le. A brokkolit szedjük rózsáira, a csicseriről öntsük le a levet, mossuk át, majd csöpögtessük le. A kaliforniai paprikákat vágjuk csíkokra, majd félbe, a répát pucoljuk meg, vágjuk vékony karikákra.

Az olajat melegítsük fel egy mély serpenyőben/wokban/lábasban, majd adjuk hozzá a hagymát. Pár percig dinszteljük, míg puha nem lesz, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, keverjük át. Adjuk hozzá a currypasztát is, keverjük át alaposan, hogy mindenhol bevonja a hagymát. 

Mehet hozzá a kókuszkrém és a sütőtökpüré, illetve adjunk hozzá 2 deci vizet is. Adjuk hozzá a brokkolit, a paprikát, a répát és a csicseriborsót is. Fedjük le, ha forr, vegyük kisebbre a lángot, majd fedő alatt, gyöngyözve főzzük nagyjából 15 percig. Időközönként kevergessük, nehogy leragadjon az edény aljára. Ízlés szerint sózzuk.

Vegyük le róla a tetőt, majd főzzük tovább, míg a répa el nem éri a kívánt állagot - legyen puha, de azért még picit roppanós. Ha túl sűrűnek tűnik, vízzel lehet rajta hígítani. 

Ha kész a répa is, ízlés szerint adjunk hozzá limelevet, illetve sózzuk, ha szükséges. Frissen, melegen, rizzsel tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük