Krémes, thai sütőtökcurry kókusszal és csicseriborsóval - Vitaminbomba őszi fogás

curry2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Rengeteg zöldség gazdagítja a krémes, fűszeres curryt, a sütőtökpürétől és a kókuszkrémtől lesz selymes a szósz.

Már csak az illatok miatt is megéri elkészíteni ezt a curryt, ahogyan a hagyma, a fokhagyma és a gyömbér lepirul, elképesztően finom aromák lengik be a konyhát. Szuperegészséges fogásról van szó, rengeteg zöldség gazdagítja, sütőtök, brokkoli, paprika, répa, csicseri van benne, ráadásul tejmentesen, kókuszkrémmel készül.  

A sütőtökpüré elkészítése is gyerekjáték: egy kisebb méretű tököt vágj szeletekre, majd a sütőben süsd 45-60 percig, míg puha nem lesz. Ha kész, kanalazd ki a húsát a héjából, majd aprítógép segítségével pürésítsd, ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet is. 

Az étel alapja a piros currypaszta, ezt ázsiai üzletekben, illetve hipermarketekben lehet kapni, de akkor sincs gond, ha nem jutsz sehol hozzá, 1 púpos teáskanál curry fűszerkeverékkel lehet helyettesíteni. Ezt ugyanakkor kell hozzáadni, mint amikor a pasztát kellene, alaposan el kell keverni a hagymával, míg illatozni nem kezd.

A zöldségek előkészítése után már se perc alatt elkészül a fogás, éppen csak addig kell főzni, míg minden puha, de még picit roppanós nem lesz. 

Sütőtökcurry

curry

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál piros currypaszta
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 200 milliliter kókuszkrém
  • 250 gramm sütőtökpüré
  • 1 fej brokkoli
  • 400 gramm csicseriborsó (konzerv)
  • 2 darab kaliforniai paprika
  • 3 darab répa
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint limelé
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát hámozzuk meg, kockázzuk össze. A fokhagymát és a gyömbért pucoljuk meg, reszeljük le. A brokkolit szedjük rózsáira, a csicseriről öntsük le a levet, mossuk át, majd csöpögtessük le. A kaliforniai paprikákat vágjuk csíkokra, majd félbe, a répát pucoljuk meg, vágjuk vékony karikákra.

Az olajat melegítsük fel egy mély serpenyőben/wokban/lábasban, majd adjuk hozzá a hagymát. Pár percig dinszteljük, míg puha nem lesz, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, keverjük át. Adjuk hozzá a currypasztát is, keverjük át alaposan, hogy mindenhol bevonja a hagymát. 

Mehet hozzá a kókuszkrém és a sütőtökpüré, illetve adjunk hozzá 2 deci vizet is. Adjuk hozzá a brokkolit, a paprikát, a répát és a csicseriborsót is. Fedjük le, ha forr, vegyük kisebbre a lángot, majd fedő alatt, gyöngyözve főzzük nagyjából 15 percig. Időközönként kevergessük, nehogy leragadjon az edény aljára. Ízlés szerint sózzuk.

Vegyük le róla a tetőt, majd főzzük tovább, míg a répa el nem éri a kívánt állagot - legyen puha, de azért még picit roppanós. Ha túl sűrűnek tűnik, vízzel lehet rajta hígítani. 

Ha kész a répa is, ízlés szerint adjunk hozzá limelevet, illetve sózzuk, ha szükséges. Frissen, melegen, rizzsel tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük