Lágy tésztájú, illatos sütőtökös fánk: kelesztés és dagasztás nélkül készül a finomság
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Újra itt a sütőtökszezon, érdemes minél változatosabban beépíteni az étrendbe, még lágy tésztájú fánkba csempészve is csodálatos lesz.
A sütőtök és a fánk két olyan finomság, amit külön-külön is sokan szeretnek, de érdemes őket párba állítani, mert a végeredmény elképesztően finom lesz.
A sütőtök egyik legegyszerűbb elkészítési módja, ha sütőben pirul - a fánkkal már más a helyzet, az elkészítése tartogat bonyodalmakat, mert a klasszikus receptekben a dagasztás és kelesztés kötelező folyamat.
Hiába isteni nasi a fánk, sokan tartózkodnak tőle, hiszen olajban sült finomságról van szó. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy léteznek olyan változatok, amelyeket tepsiben, kevés zsiradékkal lehet készre sütni. A tepsis fánkokhoz érdemes szilikonos fánksütőformát beszerezni, nagyon hasznos, biztos, hogy sokszor használod majd.
A nagyon lágy tésztájú fánk a sütőtöktől lesz különleges, színben, ízben és illatban is éreztetni fogja magát. Érdemes izgalmasan fűszerezni a masszát, a fahéj és a szegfűszeg kötelező, de még kevés szerecsendió is kerülhet bele.
Sütőtökös fánk
Hozzávalók 15 darabhoz
- 1 bögre liszt
- 0.5 bögre cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 0.5 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 4 evőkanál olvasztott vaj
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 teáskanál sütőpor
- 3 darab tojás
- 20 dekagramm sütőtökpüré
Elkészítés:
Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét.
Sütőtökpüré:
Az 1 darab tököt daraboljuk fel, a magját kaparjuk ki, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. 180 fokos előmelegített sütőben 35-45 percig süssük, amíg puha nem lesz. A sütőtök húsát botmixerrel pürésítsük (a megmaradt pürét jól zárható dobozban 2 hétig tárolhatjuk hűtőben).
Fánk:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, öntsük hozzá a fahéjat, szegfűszeget, a sütőport és keverjük egybe.
A tojásokat üssük keverőtálba, adjuk hozzá a sütőtökpürét, a cukrot, a vaníliakivonatot, az olajat, az olvasztott vajat és keverjük alaposan egybe a hozzávalókat, majd a lisztes keveréket is forgassuk bele.
A lágy keveréket kanalazzuk habzsákba, vagy kanál segítségével szilikonos fánksütőformába (ha nincs ilyen formánk, a habzsákból sütőpapírral bélelt tepsire karikaalakzatban nyomjuk ki a masszát, a lényeg, hogy a közepe lyukas legyen). A formába helyezett tésztát enyhén vizes ujjal igazgassuk el, ha szükségesnek érezzük, majd toljuk 175 fokosra előmelegített sütőbe 15-25 percre.
Fotó: Getty Images