Illatos, mézes sütőtökös gofri – A kedvenc reggelid őszi kiadásban is finom

sütőtökös gofri cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gofri édesen és sósan is isteni reggeli, az alaptésztát nyugodtan ízesítheted édes pürékkel, ebben az esetben sütőtökkel.

A sütőtök nemcsak tápláló és egészséges, hanem A- és C-vitaminban is gazdag, és tele van antioxidánssal. Az őszi-téli fényszegény időszakban fokozottan szükség van vitaminpótlásra, amelyeket amennyire tudsz, friss zöldségekből és gyümölcsökből pótolj.

A sütőtök egész télen kapható, és elképesztően változatosan felhasználhatod sós és édes ételekhez egyaránt. Nem is beszélve arról, amikor hazaérve megérzed a sülő sütőtök illatát. A leggyakrabban krémleves készül belőle, de megtöltheted darált hússal, vagy készíthetsz belőle pürét is. Édeskés íze miatt desszertek alapanyagaként is kiváló, ezt a pitét mindenképpen süsd meg. A kedvenc reggeli gofrid tésztájába is kitűnő. Érdemes előző este megsütni a sütőtököt, majd pürésíteni, hogy még gyorsabban elkészülj.

Sütőtökös gofri

sütőtökös gofri recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 darab sütőtök (kisebb)
  • 2 evőkanál vaj
  • 3 darab tojás (L-es)
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 400 milliliter tej
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 csipet szegfűszeg
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál
  • 340 gramm liszt
Recept idők

Elkészítés:

A sütőtököt daraboljuk fel és süssük meg sütőben, majd pürésítsük. (Érdemes előző este elkészíteni.)

A vajat olvasszuk fel, majd tegyük egy nagyobb tálba, és keverjük hozzá a sütőtökpürét. Üssük bele a tojásokat, adjuk hozzá a mézet, a vaníliakivonatot, és keverjük össze. Öntsük hozzá a tejet. Adjuk hozzá a fahéjat, a szerecsendiót, a szegfűszeget, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Keverjük csomómentesre. A végén forgassuk hozzá a lisztet is. Ha túl híg, mehet még bele egy kevés liszt.

Melegítsük elő a gofrisütőt, majd kanalazzunk bele a tésztából. Süssük 5-6 percig mindegyik gofrit. Frissen tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük