Puha, fűszeres sütőtökös keksz édes vajkrémmel – Mézeskalács helyett is tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bár a hagyományos karácsonyi sütinek is megvan a maga varázsa, érdemes minden évben kipróbálni valami újat és különlegeset, ez a sütőtökös keksz biztosan hatalmas kedvenc lesz.
Bár a mézeskalács manapság a karácsonyi asztal kötelező eleme, érdemes néha újítani: ez a sütőtökös keksz látványos, isteni finom és nagyon puha, ha utólag kerül rá a vajkrém, maga a süti napokig eláll.
A sütőtök a tészta állagán is javít, szaftosabb lesz tőle, de édesebbé is teszi, ízben is ad hozzá egy pluszt. A püréhez érdemes megsütni egy egész tököt és csak annyit lepürésíteni, amennyire szükség van a kekszhez: ehhez a tök húsát tedd aprítógépbe, majd alaposan turmixold össze, ha szükséges, adj hozzá egy kis folyadékot.
A vajkrém koronázza meg a kekszet, de csak akkor érdemes elkészíteni és rákenni a sütire, mikor már tálalnád a vendégeknek - viszont a keksz nyugodtan készülhet már előző nap is. A sütit mézeskalács-fűszerkeverék, fahéj és vanília ízesíti, úgyhogy visszaköszön benne a klasszikus mézes íze, senki nem fogja hiányolni az asztalról.
Sütőtökös keksz
Hozzávalók 20 darabhoz
Süti:
- 110 gramm vaj (puha)
- 50 gramm barna cukor
- 100 gramm cukor
- 1 darab tojás
- 120 gramm sütőtökpüré
- 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
- 0.5 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 0.5 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 210 gramm liszt
Vajkrém:
- 110 gramm vaj (puha)
- 60 milliliter juharszirup
- 0.5 teáskanál vaníliakivonat
- 200 gramm porcukor
- 3 teáskanál tej
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
A puha vajat és a kétféle cukrot alaposan keverjük össze robotgép segítségével. Adjuk hozzá a tojást, keverjük el benne. Mehet bele a sütőtökpüré is.
Keverjük bele a fűszereket, a vaníliakivonatot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Keverjük alaposan össze a hozzávalókat, míg minden el nem vegyül.
Végül keverjük bele a lisztet is. Egy fagyiadagoló vagy evőkanál segítségével adagoljunk 2 evőkanálnyi adagokat a masszából az előkészített tepsire, hagyjunk köztük 5 centi helyet, mert ki fognak lapulni.
Süssük őket 12-13 percig, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A sütőben még puhának tűnhet, de ahogy hűl, megszilárdul.
Készítsük el a krémet: a puha vajat robotgép segítségével verjük egészen habosra. Adjuk hozzá a juharszirupot és a vaníliakivonatot.
Kezdjük el adagolni a porcukrot félbögrénként, mindig keverjük el alaposan, nagyjából 150-200 gramm porcukor kell hozzá, látni fogjuk, mikor jó a krém állaga.
Keverjük hozzá a tejet is, robotgéppel vegyítsük össze. Ha túl folyós, tegyünk még hozzá porcukrot, ha túl kemény, tejjel lágyítsuk.
Kenjük a krémet a kihűlt sütik tetejére, szórjuk meg fahéjjal őket és kínálhatjuk is.
Fotó: Getty Images