Illatos csokis keksz sütőtökkel keverve: extra puha lesz a tészta
Ha a klasszikus csokis kekszet túl ropogósnak vagy snassznak találod, ezt a sütőtököset imádni fogod, sokkal puhább és még finomabb lesz.
Házi kenyeret készíteni nem nagy ördöngösség, csak egy kis türelemre van hozzá szükség. A tészta összeállítása gyorsan megvan, viszont utána nem szabad vele kapkodni, idő kell neki, mire szépen megkel és buborékos lesz a felszíne.
Mivel ebbe a változatba viszonylag kevés élesztő kerül, még fontosabb a pihentetés: legalább 12 órát adj a tésztának, akkor lesz olyan foszlós és levegős a végeredmény, mint egy pékségben.
Az alábbi recept különlegessége a sütőtökben rejlik: ettől nem csak puhább és finomabb, még a színe is szebb lesz. A zöldség püré formájában kerül bele, így szépen bele lehet dolgozni a tésztába. Ha nem kapsz a boltban kész, cukortól és fűszerektől mentes pürét, házilag is elkészítheted: ehhez süsd puhára a tököt, majd a húsát 1-2 ek. vízzel pürésítsd le, és használhatod is a recepthez.
A pürét, vizet, mézet és élesztőt keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá a liszt harmadát és a sót, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék lisztet. Közben kezdjük el dagasztani a tésztát, míg rugalmas gombóc nem lesz belőle. Tegyük egy kiolajozott tálba.
A tésztagombócot takarjuk le konyharuhával vagy folpackkal, majd tegyük félre 12 órára.
Borítsuk a tésztát lisztezett felületre, majd 2-3 alkalommal hajtsuk félbe. Formázzunk belőle cipót, majd tegyük egy kelesztőtálba még 1-2 órára.
Ha letelt az idő, melegítsük elő a sütőt 220 fokra egy öntöttvas edénnyel együtt, ebben sütjük majd a kenyeret.
A megkelt tésztából, ha elvesztette a formáját, formázzunk újra cipót. Tegyük egy akkora darab sütőpapírra, hogy kényelmesen elférjen majd az öntöttvas edényben.
Ha szeretnénk, a tésztagombóc tetejét kenjük le egy kevés vízzel, szórjunk rá tökmagot. Egy éles késsel vágjuk be a kenyér tetejét kereszt alakban.
A forró öntöttvas edényt vegyük ki a sütőből, tegyük bele sütőpapírostól a kenyeret. Fedjük le az edényt, majd toljuk a sütőbe 20 percre. Ekkor vegyük le a tetőt, majd toljuk vissza még kb. 20 percre.
Hagyjuk kihűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu