Fitt banános muffin tojás nélkül: teljes kiőrlésű liszttel készül
Mindig jó, ha van kéznél muffin: ebben a változatban a banán varázsolja puhává és szaftossá a tésztát, és még tojást sem kell használnod hozzá.
Megmaradt egy adag sütőtök az előző napokról? Pürésítsd le, és süss belőle mennyei muffint! Nincsen időd tököt sütni? Az sem baj! Abban az esetben azonban, ha bolti sütőtökpürét használsz, arra figyelj, hogy natúr legyen, és ne tartalmazzon hozzáadott cukrot vagy fűszereket. A bolti fűszerezés ugyanis sokat változtathat a muffinok ízén.
Ennek a muffinnak az az egyik különlegessége, hogy nem tartalmaz tojást. A sütőtök ugyanis az almához és banánhoz hasonlóan alkalmas a tojás pótlására kevert tésztás süteményeknél: magas pektintartalma miatt szépen összefogja a tésztát, és több szempontból előnyösebb is a tojásnál. Általa a tészta sokkal szaftosabb lesz, és több nappal sütés után sem szárad ki.
Hevítsük elő a sütőt 200 fokra, és béleljünk ki muffinpapírokkal egy muffinsütő formát.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a cukrot, a fahéjat, a gyömbért és a szerecsendiót.
Egy kisebb tálban keverjük össze a sütőtökpürét, az olajat, a növényi italt, a citromlevet és a vaníliakivonatot. Kanalazzuk a száraz hozzávalókra, és spatulával egységesítsük a tésztát. Keverjük hozzá a csokichipset, majd adagoljuk a muffinpapírokba.
Tegyük 200 fokos sütőbe 10 percre, majd vegyük vissza a hőfokot 180 fokra, és süssük további 20 percig. Tűpróbával ellenőrizzük.
Vegyük ki a sütőből, és fogyasztás előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp: 300 gramm püréhez 600-700 gramm nyers sütőtök szükséges. Kimagozás, sütés és hámozás után mérjük le a tököt, és botmixerrel vagy ennek hiányában villával pépesítsük. Szükség szerint adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu