Sváb hagymás pite: krémes töltelék kerül bele

14
Nyomtatás
hagymas-pite
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a kelt tésztás sütemény nagy slágerré válhat, ha szereted a hagymás recepteket. A tésztáját szalonna és szerecsendió is gazdagítja, a tetejére pedig ropogós sajtkéreg sül.

A sváb konyha rengeteg finom ételt adott már nekünk, és itt most elég, ha csak a húsos táskára, a knédlire vagy a különféle káposztás ételekre gondolunk. 

Ezúttal egy hagymás, kelt tésztás, sós süteményre fájt a fogunk, amely rendkívül laktató vacsora is lehet. Ráadásul könnyen elkészíthető ez a töltött tésztás finomság, amely ízéről a szerecsendió, tejszín, szalonna kombináció gondoskodik.

Sváb hagymás pite

hagymas-pite

Hozzávalók 1 pitéhez

A tésztához:

  • 380 g búzaliszt
  • 1 csipet
  • 1 csipet kristálycukor
  • 1 csomag porélesztő
  • 250 ml langyos víz
  • 50 g vaj

A töltelékhez:

  • 800 g vöröshagyma
  • 150 g szalonna
  • 2 ek. olaj
  • 2 db M-es tojás
  • 200 ml tejszín
  • 1 csipet
  • 1 csipet bors
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 200 g reszelt sajt

A díszítéshez:

  • 1 ek. metélőhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a lisztet szitáljuk bele egy nagy tálba, majd adjuk hozzá a sót és a cukrot. Kézzel készítsünk egy mélyedést a közepére, majd szórjuk bele a porélesztőt.

Ezután öntsük rá a langyos vizet és a szobahőmérsékletű vajat. Az egészet gyúrjuk össze, legalább 5 percig dagasszuk a tésztát.

Amikor már szépen összeállt, fedjük le egy száraz konyharuhával, és hagyjuk szobahőmérsékleten kelni kb. 30 percig.

Amíg kel a tészta, készítsük el a tölteléket.

Ehhez tisztítsuk meg a hagymát, majd aprítsuk fel. A szalonnát szintén vágjuk apró kockákra.

Vegyünk elő egy nagyobb serpenyőt, és az olajat hozzáadva dinszteljük meg a hagymát a szalonnakockákkal együtt.

Egy másik tálban keverjük habosra a tojásokat és a tejszínt. Adjuk hozzá a sót, a borsot és a szerecsendiót is, és keverjük tovább, amíg szép, csomómentes nem lesz. Ha elkészült a töltelék, tegyük félre.

Vajazzunk ki egy 26 cm-es átmérőjű tortaformát.

A megkelt tésztát gyúrjuk ismét össze lisztezett felületen, majd nyomkodjuk bele a kivajazott tortaformába úgy, hogy az oldalára is jusson belőle. 

Ezután szórjuk rá a bacont és hagymát, majd öntsük bele az elkészült szószt.

A sajtot reszeljük le, és vastagon szórjuk meg vele a sütemény tetejét.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd süssük meg benne a süteményt kb. 50 perc alatt. 

Az elkészült süteményt rácsra téve pihentessük 5-10 percig, közben aprítsuk fel a megmosott metélőhagymát, és mielőtt feszeleteljük a pitét, hintsük meg vele.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon