A hagymákat tisztítsuk meg és vágjuk fel apróra. Az almát hámozzuk meg és kockázzuk fel picire.
A vajat olvasszuk meg egy közepes méretű lábosban, és dinszteljük meg rajta a hagymát, majd az almát is adjuk hozzá. Gyakori keverés mellett pároljuk puhára.
A savanyú káposztát eközben alaposan mossuk meg, vagyis öblítsük le vízzel 2-3 alkalommal, hogy a szükségesnél ne legyen savanyúbb.
Adjuk hozzá a párolódó almás-hagymás alaphoz, és gyakori keverés mellett 10 percig főzzük együtt közepes lángon.
A borókabogyót és a szemes borsot tegyük mozsárba és zúzzuk össze.
A keveréket szórjuk rá a káposztára, és nyomjunk rá egy gerezd fokhagymát is. Alaposan keverjük össze, majd adjuk hozzá a 3 dl rizlinget is. Mérsékeljük a lángot és főzzük további 10 percig.
Ezalatt a répát hámozzuk meg, vágjuk le a két végét és tegyük a káposztára. Nem kell, hogy szétfőjön, csupán az íze miatt főzzük hozzá a répát.
Fedő alatt, további 1 órán át főzzük a káposztát kis lángon. Időnként keverjük meg, nehogy leégjen, illetve, ha úgy tűnik, hogy a lé túl hamar fő el, húsleveslével, illetve maximum 1 dl rizlinggel pótoljuk.
Az egy óra leteltével vegyük ki a répát. Kóstoljuk meg a káposztát, igény esetén még sózhatunk rajta.
Adjuk hozzá a cukrot, és keverjük meg alaposan. Reszeljük bele a krumplit, és újabb kevergetés mellett 15 percig főzzük.
Ha a káposzta elkészült, süssük ki frissen a kolbászokat, majd lecsepegtetés után szedjük rögtön a káposztára, és már tálalhatjuk is.