Német savanyú káposzta almával: sült kolbász mellé a legjobb

savanyukaposzta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A savanyú káposzta a német konyha velejárója. Aki pedig egyszer már megkóstolta az igazi, fűszeres, borstól csípős savanyú káposztát kolbásszal, az bizony sosem felejti.

A németek nemcsak azért szeretik a savanyú káposztát, mert sok benne a C-vitamin, hanem azért is, mert remekül passzol a nehéz húsokhoz és egészíti ki azokat karakteres és fűszeres ízével.

Ez a receptünk a német gasztronómia egyik klasszikus darabját kívánja megidézni, amit természetesen almával készítünk, borókabogyóval és rengeteg borssal ízesítünk, és igazi bratwursttal kínálunk.

Német savanyú káposzta

savanyukaposzta

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 db savanykás alma
  • 1 ek vaj
  • 0.5 kg savanyú káposzta
  • 1.5 tk borókabogyó
  • 1 tk szemes fekete bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 dl fehérbor (rizling)
  • 1 szál sárgarépa
  • 5 dl húslevesalaplé
  • 1 kk cukor
  • 1 db krumpli
  • só ízlés szerint
  • 4 db bratwurst (fehér grillkolbásszal is helyettesíthető)
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat tisztítsuk meg és vágjuk fel apróra. Az almát hámozzuk meg és kockázzuk fel picire.

A vajat olvasszuk meg egy közepes méretű lábosban, és dinszteljük meg rajta a hagymát, majd az almát is adjuk hozzá. Gyakori keverés mellett pároljuk puhára.

A savanyú káposztát eközben alaposan mossuk meg, vagyis öblítsük le vízzel 2-3 alkalommal, hogy a szükségesnél ne legyen savanyúbb. 

Adjuk hozzá a párolódó almás-hagymás alaphoz, és gyakori keverés mellett 10 percig főzzük együtt közepes lángon. 

A borókabogyót és a szemes borsot tegyük mozsárba és zúzzuk össze.

A keveréket szórjuk rá a káposztára, és nyomjunk rá egy gerezd fokhagymát is. Alaposan keverjük össze, majd adjuk hozzá a 3 dl rizlinget is. Mérsékeljük a lángot és főzzük további 10 percig.

Ezalatt a répát hámozzuk meg, vágjuk le a két végét és tegyük a káposztára. Nem kell, hogy szétfőjön, csupán az íze miatt főzzük hozzá a répát. 

Fedő alatt, további 1 órán át főzzük a káposztát kis lángon. Időnként keverjük meg, nehogy leégjen, illetve, ha úgy tűnik, hogy a lé túl hamar fő el, húsleveslével, illetve maximum 1 dl rizlinggel pótoljuk.

Az egy óra leteltével vegyük ki a répát. Kóstoljuk meg a káposztát, igény esetén még sózhatunk rajta. 

Adjuk hozzá a cukrot, és keverjük meg alaposan. Reszeljük bele a krumplit, és újabb kevergetés mellett 15 percig főzzük.

Ha a káposzta elkészült, süssük ki frissen a kolbászokat, majd lecsepegtetés után szedjük rögtön a káposztára, és már tálalhatjuk is.

Fotó: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük