Német hagymatorta mentesen: krémes töltelék kerül a pitetésztára

Hagymatorta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hagymatorta egy klasszikus német recept, amelyben – ahogy a neve is elárulja – a hagyma dominál. A sűrű szósz ropogós pitetésztán sül krémesre.

A hagymatorta egy egyszerű, mégis nagyon finom sós pite, amelyben egy sűrű, hagymás szósz sül egybe a pitetésztával. Ahogy a neve is elárulja, ez egy sok hagymát tartalmazó recept: ha túl sok számodra a vöröshagyma, akkor egy részét vagy az összeset az enyhébb ízű póréhagymával is helyettesítheted, vagy kipótolhatod más apróra vágott zöldséggel is.

Mivel ez egy vegán recept, sem tejterméket, sem tojást nem tartalmaz. Az állati eredetű összetevőket kókuszjoghurt, növényi ital és füstölt tofu helyettesíti. Utóbbinál nagyon fontos, hogy füstölt változatot használj, mert általa nagyon kellemes, füstölt aroma járja át az egész ételt.

Német hagymatorta

Hagymatorta-c

Hozzávalók 8 szelethez

A pitetésztához:

  • 250 g finomliszt
  • 1 tk
  • 2 tk cukor
  • 150 g vegán vajalternatíva vagy margarin kockákra vágva
  • 5 ek jéghideg víz
  • 1 ek kókuszjoghurt

A hagymás töltelékhez:

  • 700 g vöröshagyma vékonyan felszeletelve
  • 300 g kókuszjoghurt
  • 100 ml szója- vagy más növényi ital
  • 200 g füstölt tofu apróra morzsolva
  • 2 ek olívaolaj
  • 100 g reszelt növényi sajt
  • 1 tk
  • 0.5 tk bors
Recept idők

Elkészítés:

A pitetésztához keverjük a liszthez a sót és a cukrot, majd gyors mozdulatokkal dolgozzuk bele a hideg vajalternatívát. Adjuk hozzá a kókuszjoghurtot és a vizet, gyúrjuk össze, formázzunk belőle gombócot és csomagoljuk fóliába. Fél órát pihentessük hűtőben.

Közben egy tálban keverjük össze a töltelék hozzávalóit, és tegyük félre.

Csomagoljuk ki, és lisztezett felületen nyújtsunk a tésztából egy 30-32 cm-es kört. Óvatosan helyezzük egy 24-26 cm-es kapcsos tortaformába, igazítsuk egyenletesre a széleit, majd kanalazzuk rá a hagymás tölteléket.

Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 50-60 perc alatt süssük aranybarnára. Hagyjuk teljesen kihűlni a sütőformában, majd vegyük ki belőle, és szeleteljük.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük