Tartalmas, fűszeres svéd gombasaláta: melegen is kínálhatod

sgscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ízletes gombasaláta egyszerűen készül, melegen és hidegen is jólesik belőle minden falat.

A gomba kiváló fehérje- és D-vitamin-forrás, melyből rengetegféle finom étel alkotható. Nagy kedvenc rántva, leves és pörkölt formájában készítve is, és még meleg salátát is összedobhatsz belőle.

A svéd gombasaláta egyszerű finomság paradicsommal és fűszerekkel készítve, a nevével ellentétben első kóstolásra a mediterrán tájakra repít. Az ízletes fogást melegen és hidegen is kínálhatod: jó választás magában falatozva, de tésztára vagy rizsre is teheted, vagy próbáld ki pirítóssal.

Svéd gombasaláta

sgsct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 500 g csiperkegomba
  • 2 darab babérlevél
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • só és bors ízlés szerint
  • 15 dkg hámozott paradicsom
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • fél citrom leve
  • 1 teáskanál cukor (opcionális)
  • 1 csokor petrezselyem (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd keverjük hozzá a zúzott fokhagymát.

Miután a fokhagymát a hagymához kevertük, 1-2 perc múlva adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, és 1-2 percig pirítsuk.

A megtisztított, tetszés szerint feldarabolt gombát keverjük a hagymához. Adjuk hozzá a fűszereket, a babérlevelet, kakukkfüvet, sót és borsot. A gombát alaposan keverjük el, és dinszteljük addig, amíg a kiengedett víz teljesen elpárolog. Ezután adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, balzsamecetet, a citrom levét és a cukrot.

A salátára szórjuk rá a finomra vágott petrezselymet.

A saláta melegen és hidegen is fogyasztható, remekül illik mellé a pirítós.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük