Tartalmas, fűszeres svéd gombasaláta: melegen is kínálhatod
Az ízletes gombasaláta egyszerűen készül, melegen és hidegen is jólesik belőle minden falat.
A gomba kiváló fehérje- és D-vitamin-forrás, melyből rengetegféle finom étel alkotható. Nagy kedvenc rántva, leves és pörkölt formájában készítve is, és még meleg salátát is összedobhatsz belőle.
A svéd gombasaláta egyszerű finomság paradicsommal és fűszerekkel készítve, a nevével ellentétben első kóstolásra a mediterrán tájakra repít. Az ízletes fogást melegen és hidegen is kínálhatod: jó választás magában falatozva, de tésztára vagy rizsre is teheted, vagy próbáld ki pirítóssal.
Svéd gombasaláta
Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej vöröshagyma
- kevés olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 500 g csiperkegomba
- 2 darab babérlevél
- 1 teáskanál kakukkfű
- só és bors ízlés szerint
- 15 dkg hámozott paradicsom
- 1 evőkanál balzsamecet
- fél citrom leve
- 1 teáskanál cukor (opcionális)
- 1 csokor petrezselyem (opcionális)
Elkészítés:
A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd keverjük hozzá a zúzott fokhagymát.
Miután a fokhagymát a hagymához kevertük, 1-2 perc múlva adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, és 1-2 percig pirítsuk.
A megtisztított, tetszés szerint feldarabolt gombát keverjük a hagymához. Adjuk hozzá a fűszereket, a babérlevelet, kakukkfüvet, sót és borsot. A gombát alaposan keverjük el, és dinszteljük addig, amíg a kiengedett víz teljesen elpárolog. Ezután adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, balzsamecetet, a citrom levét és a cukrot.
A salátára szórjuk rá a finomra vágott petrezselymet.
A saláta melegen és hidegen is fogyasztható, remekül illik mellé a pirítós.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!