Svéd húsgolyó krémes barna mártással: készítsd el házilag a nagy kedvencet

3
Nyomtatás
sved-husgolyo
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A svéd húsgolyót senkinek sem kell bemutatni. Ezúttal azonban azt is megtudhatod, hogyan készítheted el otthon úgy, hogy többet ne kelljen érte a nyakadba venni a fél várost!

A svéd húsgolyó általában sertésből vagy marhából készül, de természetesen húsmentes változatban is elkészítheted. Pofonegyszerű vacsoraötlet, ami egy órán belül a tányérra a kerül.

Olyan hétköznapi alapanyagokkal készül, mint a hagyma, a liszt vagy a zsemlemorzsa, a gombócok pedig végül főtt tésztaágyon terülnek el, csak hogy kicsit kimozduljunk a svédek által kreált komfortzónából. 

Svéd húsgolyó házilag

sved-husgolyo

Hozzávalók 6 adaghoz

A húsgolyókhoz:

  • 90 g zsemlemorzsa
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 db tojás
  • 10 g petrezselyem
  • 1 tk. őrölt bors
  • 0.75 tk.
  • 1 kg darált marhahús

A mártáshoz:

  • 60 g búzaliszt
  • 700 ml tej
  • 600 ml marhaalaplé
  • 1 ek. Worcestershire-szósz
  • 1 tk. őrölt bors
  • 0.75 tk.

A tésztához:

  • 1 csomag pappardelle
  • 60 g vaj
  • 10 g petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk apróra. A petrezselymet öblítsük le, majd aprítsuk fel.

Egy nagy tálban keverjük össze a morzsát, a hagymát, a tojást, a petrezselymet, a sót és a borsot. Ezután adjuk hozzá a darált marhahúst, és keverjük jól össze. Formázzunk belőle 3,5-4 cm-es golyókat.

Egy nagy serpenyőt forrósítsunk fel, majd tegyük bele a húsgolyókat, és pirítsuk meg őket, míg belül is teljesen átsülnek.

Ezt követően szedjük őket egy tányérra, amire előtte papírtörlőt tettünk.

Készítsük el a barna mártást. Ehhez a lisztet tegyük bele a korábbi serpenyőbe, majd pirítsuk aranybarnára. Fokozatosan adjuk hozzá a tejet, és keverjük simára. Ezután mehet bele az alaplé, a Worcestershire-szósz, a só és a bors. Addig főzzük, míg besűrűsödik.

A tésztának közben tegyünk fel főzővizet egy nagy lábasban. Sózzuk meg kb. 1 teáskanál sóval, majd a tészta csomagolásán írtakat követve főzzük a tésztát készre. Végezetül szűrjük le.

A tálaláshoz egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a leszűrt tésztát, és keverjük össze.

A kész tésztára halmozzunk rá a húsgolyókat, öntsük nyakon barna mártással és hintsük meg az aprított petrezselyemmel is. 

Természetesen tészta nélkül, a hagyományos püré-zöldborsó-lekvár kombinációval is tálalhatjuk.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon