Zöldséges golyók házilag - Jobb, mint az Ikeában

2
Nyomtatás
golyo cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Éppen olyan, mint a húsgolyó, csak nincs benne hús - de mi kerül bele, mi tartja össze és mitől lesz nagyon finom?

Nem szeretem a helyettesítéseket, ezért nem szeretném vega húsgolyónak nevezni ezt az ételt, bár tulajdonképpen ilyesmiről van itt szó. Se nem falafel, mert a hüvelyes mellett más zöldségeket is tartalmaz, se nem sima zöldségpogácsa, valahol a kettő között helyezkedik el. Mivel nincs benne hús, nagyon figyelni kell két dologra: hogy fűszeres, ízes legyen, és hogy kerüljön bele olyan alapanyag, ami a masszát összefogja. 

Az itt megadott recept egy kiindulási pont: a legtöbb alapanyag lecserélhető a saját családtagjaira, rokonaira, de az arányok fontos, hogy megmaradjanak. Például a sárgaborsó helyett mehet bele bab vagy csicseriborsó, sőt, akár lencse is, a répa helyett használhatunk céklát és így tovább. 

Vegánok nyugodtan hagyják ki belőle a sajtot, ha gluténmentesre szeretnénk venni, akkor pedig kerülhet hozzá zsemlemorzsa helyett darált dió vagy mandula.

Zöldséggolyó

golyo cikkhez

Hozzávalók 30 darabhoz

  • 250 gramm főtt sárgaborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 darab sárgarépa
  • 150 gramm zöldborsó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 centiméteres darab friss gyömbér
  • 4 evőkanál étkezési keményítő
  • 50 gramm zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál reszelt parmezán
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál kurkuma
  • só,bors
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymát és a gyömbért finomra reszeljük, aprítógépbe tesszük a répával és a hagymával. Ezeket durvára aprítjuk, majd hozzáadjuk a főtt, majd teljesen szárazra csepegtetett sárgaborsót és az összes többi alapanyagot. Sima masszává daráljuk az egészet, majd nedves kézzel golyókat formálunk belőle.

A sütőt előmelegítjük 180 fokon, és a golyókat pár forgatással 20 perc alatt megsütjük.

Serpenyőben, olajon is ki lehet őket sütni, akkor olyan 5-7 percre lesz szükségük.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon