Töltött káposzta ukrán recept szerint: hús helyett burgonyával készül

ukran-toltottkaposzta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Töltöttkáposzta-rajongók lévén arra gondoltunk, hogy körülnézünk kicsit a világban, hogy másutt vajon hogyan készítik: ezúttal az ukrán változatot fogjuk bemutatni.

Az ukrán töltött káposzta elkészítési módja nem sokban különbözik a magyartól, az alapanyagai viszont merőben mások.

Amíg mi imádjuk a húst, és szinte csak azzal készítjük, addig az ukrán változatba hajdina és reszelt krumpli kerül. Ez azonban mit sem vesz el az étel értékéből, hiszen ezek az alapanyagok is különleges ízt kölcsönöznek neki.

Ez a változat ráadásul sütőben készül, és a tejföl nem utólag, hanem már magába a töltelékbe, végül pedig az étel tetejére is vastag rétegben kerül.

Ukrán töltött káposzta

ukran-toltottkaposzta

Hozzávalók 18 darabhoz

  • 1 db fejes káposzta
  • 4 db nagy krumpli
  • 2 ek citromlé
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 ek sózatlan vaj
  • 350 g tejföl
  • 70 g hajdina
  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • só ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Forraljunk fel sós vizet egy nagy lábosban. 

A káposztának távolítsuk el a torzsáját, majd az egész fejet tegyük bele a forrásban lévő vízbe. Fedjük le fedővel, és főzzük addig, amíg a káposzta eléggé megpuhul ahhoz, hogy a leveleit le lehessen róla venni. Ez kb. 15 perc.

Óvatosan vegyük ki a megfőtt káposztafejet egy vágódeszkára. Hagyjuk kihűlni, majd szedjünk le róla jó esetben 18 db levelet. A száraikat vágjuk le egyesével, hiszen amíg rajta van, nehezen lesz gombóccá feltekerhető a káposztalevél. 

A maradék káposztát aprítsuk fel egészen picire, és halmozzuk bele egy nagy, hőálló tálba, mintha csak alábélelnénk a gombócoknak.

A krumplikat hámozzuk meg, majd reszeljük le. Ha lereszeltük, facsarjuk ki belőle a lehető legtöbb levet.

Tegyük bele egy nagy tálba, adjuk hozzá a citromlevet – ettől nem fog megbarnulni a krumpli –, keverjük össze, majd tegyük félre az egészet.

A vöröshagymát tisztítsuk meg, aprítsuk fel, és pároljuk meg a vajon.

Ezt követően adjuk hozzá a hagymát a korábban félretett krumplihoz, és alaposan keverjük össze.

Adjuk hozzá a tejföl felét, illetve keverjük bele a hajdinát is.

Alaposan forgassuk össze az egészet, közben ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. 

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A káposztaleveleket egyesével töltsük meg, majd tekerjük fel és a két végét hajtogassuk be, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni belőle.

A kész gombócokat pakoljuk egymás mellé, illetve egymásra a káposztaágyas sütőedénybe, és szintenként sózzuk, illetve borsozzuk meg.

A tetejére tegyük rá a maradék tejfölt, és szépen egyenletesen oszlassuk el rajta.

Fedjük le a sütőedényt, és süssük az ételt kb. 1-1,5 órán át. Ennyi idő alatt puhul meg a hajdina. 

Ha elkészültünk, szedjük tányérra a kívánt gombócmennyiséget, és már tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük