Köményes-káposztás rétes: így lesz igazán különleges

kaposztas-retes
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sokféle rétest ismerünk, a sóstól az édesig, a könnyűtől a bonyolultig. Ezúttal egy különleges, köményes-káposztás rétesreceptet mutatunk, amit a pezsgő tesz még karakteresebbé.

A rétes története egészen a 16. századig nyúlik vissza, amikor és ahol az akkori török hatás lenyomatát viselte. A mai formáját végül a 18-19. század fordulóján nyerte el, amit az Osztrák–Magyar Monarchiának tulajdonítanak. 

Ez az ismert tésztaétel napjainkra főként Magyarországon, Ausztriában és Szerbiában ismert és népszerű, tésztája pedig, főleg, ha házi készítésű, igen jellegzetes, nagyon lágy.

Ezúttal a pezsgős-köményes-káposztás rétes receptjét mutatjuk meg, amelynek különlegességét e három hozzávaló kombinációja kölcsönzi.

Köményes-káposztás rétes

kaposztas-retes

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg fejes káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kk
  • 1 csipet bors
  • 1 csipet őrölt köménymag
  • 3 dkg kristálycukor
  • 2 ek 10%-os ecet
  • 1 dl száraz pezsgő
  • 1 csomag réteslap
  • 1 db tojássárga
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát tisztítsuk meg és aprítsuk fel.

A fejes káposztát szintén vágjuk fel csíkokra, tegyük egy mély edénybe és sózzuk be. Hagyjuk állni 5 percet.

Egy közepes lábosban karamellizáljuk meg a cukrot az olajon kb. 5 perc alatt. 

Adjuk hozzá a hagymát és az őrölt köménymagot, majd keverjük össze.

Amikor már kezd szépen megpirulni a hagyma, tegyük bele a korábban felaprított és besózott fejes káposztát, de előtte alaposan csavarjuk ki, hogy minél kevesebb lé kerüljön bele a lábosba. 

Gyakori keverés mellett pároljuk puhára a káposztát kb. 30 perc alatt.

Ha már megpuhult a káposzta, adjuk hozzá az ecetet és a pezsgőt, forraljuk össze, majd tegyük félre hűlni.

Terítsük ki a kész réteslapot, majd szedjük rá a pezsgős káposztát. 

Tekerjük fel óvatosan, majd  kenjük meg a tetejét a felvert tojássárgával. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd 20 perc alatt süssük készre a rétest.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük