Aranybarnára pirult zellersteak fűszervajjal: húsmentesen is tartalmas fogás

Zeller-steak-fuszervajjal
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Zellersteak sosem volt még ilyen csalogató: a szeletek aranybarnára és ropogósra pirulnak, az egészet pedig pikáns fűszervaj koronázza meg.

Steak nem csak húsból készülhet – és bár húsimádóként esélyesen felszalad a szemöldököd erre a kijelentésre, ha ezt a zellerből készült változatot megkóstolod, garantálom, hogy megváltozik a véleményed. A zöldségsteak-alapanyagok között az a zeller hatalmas előnye, hogy önmagában is intenzív ízű zöldség, az aromáit pedig igazán előhozza a sütés.

Másrészt egészen tömör szerkezet jellemzi, amely egy izgalmas kontrasztot eredményez sütés után: krémesebb belsőt és ropogósabb külsőt. De ez még nem minden. Ahhoz, hogy igazán feledhetetlen legyen ez az ünnepi fogás, mindenképp készítsd el mellé a fűszervajat is. A friss zöldfűszerek (a petrezselyem és a snidling), a fokhagyma és a chilipehely biztosan kizökkentenek a megszokott ünnepi ízvilágból.

Fűszervajas zellersteak

Zeller-steak-c

Hozzávalók 5 szelethez

A zellerhez:

  • 1 nagy zellergumó (kb. 800 g)
  • 2 ek olívaolaj + 2 ek a sütéshez
  • 0.5 tk
  • 0.5 tk bors

A fűszervajhoz:

  • 100 g vajalternatíva (vagy vaj)
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 ek friss petrezselyem apróra vágva
  • 2 tk friss metélőhagyma apróra vágva
  • 0.5 tk
  • 0.25 tk frissen őrölt fekete bors
  • 1 csipet szárított chilipehely
Recept idők

Elkészítés:

A zellert mossuk és pucoljuk meg, és vágjuk egyforma, kb. 1,5-2 cm vastag szeletekre. A zeller formájától függően 5-6 nagyobb szeletet fogunk kapni, és ehhez jönnek a végek is.

Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, a szeleteket alaposan kenjük be olívaolajjal, mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk, majd takarjuk le alufóliával. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és egy óra alatt süssük őket puhára.

Közben a fűszervajhoz vegyük ki a vajalternatívát a hűtőből, és 10-15 percig hagyjuk szobahőmérsékleten állni. Ha eléggé megpuhult, adjunk hozzá minden más hozzávalót, és egy villával keverjük össze. Kanalazzuk fóliára, csomagoljuk be, és formázzunk belőle egy 3-4 cm átmérőjű rudat. Tegyük hűtőbe.

Egy tapadásmentes serpenyőben hevítsünk 2 evőkanál olívaolajat, és a megsült zellerszeleteket pirítsuk aranybarnára mindkét oldalukon. Közben egy spatulával folyamatosan nyomjuk őket lefele, hogy a felszínük egységesen piruljon.

Szedjük őket tányérokra, vágjunk fél cm-es szeleteket a fűszervajból, és azzal együtt – és igény szerint tetszőleges körettel –, még melegen fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük