7 tipp, mit készíts zellerből: krumpli helyett is használhatod
A markáns zamatú zeller sokkal több, mint leveszöldség, fedezd fel, és készíts belőle minél többféle izgalmas fogást.
Steak nem csak húsból készülhet – és bár húsimádóként esélyesen felszalad a szemöldököd erre a kijelentésre, ha ezt a zellerből készült változatot megkóstolod, garantálom, hogy megváltozik a véleményed. A zöldségsteak-alapanyagok között az a zeller hatalmas előnye, hogy önmagában is intenzív ízű zöldség, az aromáit pedig igazán előhozza a sütés.
Másrészt egészen tömör szerkezet jellemzi, amely egy izgalmas kontrasztot eredményez sütés után: krémesebb belsőt és ropogósabb külsőt. De ez még nem minden. Ahhoz, hogy igazán feledhetetlen legyen ez az ünnepi fogás, mindenképp készítsd el mellé a fűszervajat is. A friss zöldfűszerek (a petrezselyem és a snidling), a fokhagyma és a chilipehely biztosan kizökkentenek a megszokott ünnepi ízvilágból.
A zellert mossuk és pucoljuk meg, és vágjuk egyforma, kb. 1,5-2 cm vastag szeletekre. A zeller formájától függően 5-6 nagyobb szeletet fogunk kapni, és ehhez jönnek a végek is.
Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, a szeleteket alaposan kenjük be olívaolajjal, mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk, majd takarjuk le alufóliával. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és egy óra alatt süssük őket puhára.
Közben a fűszervajhoz vegyük ki a vajalternatívát a hűtőből, és 10-15 percig hagyjuk szobahőmérsékleten állni. Ha eléggé megpuhult, adjunk hozzá minden más hozzávalót, és egy villával keverjük össze. Kanalazzuk fóliára, csomagoljuk be, és formázzunk belőle egy 3-4 cm átmérőjű rudat. Tegyük hűtőbe.
Egy tapadásmentes serpenyőben hevítsünk 2 evőkanál olívaolajat, és a megsült zellerszeleteket pirítsuk aranybarnára mindkét oldalukon. Közben egy spatulával folyamatosan nyomjuk őket lefele, hogy a felszínük egységesen piruljon.
Szedjük őket tányérokra, vágjunk fél cm-es szeleteket a fűszervajból, és azzal együtt – és igény szerint tetszőleges körettel –, még melegen fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors