Mexikói csirkés tortillatekercs: fűszeres finomság kevés munkával
Igazi mexikói hangulatú ebédet állíthatsz össze csirke és készen kapható tortillalapok felhasználásával.
Chilis babot készíteni a világ legegyszerűbb dolga, ha van hozzá egy jó recepted. Ahhoz, hogy igazán ízletes legyen az ételed, felejtsd el az előre legyártott fűszerkeverékeket, amelyek amellett, hogy sosem lesznek olyan aromásak, mint a házilag összeállított változatuk, még tartósítószerekkel is tele vannak.
Bevallom, sokáig nem értettem, honnan jön az ismerőseim körében uralkodó chilisbab-kultusz, de amint elkészítettem ezt a receptet, megváltozott a véleményem. Első ránézésre a sok hozzávaló meglepőnek (és talán feleslegesnek) tűnhet, de egyiket sem érdemes kihagynod, mert csak ezekkel lesz igazán gazdag és melengető az összhatás. Túlzás nélkül állítom, ez a legjobb chili, amit valaha ettem!
Egy nagyobb serpenyőben forraljuk fel az olívaolajat, és 2 perc alatt dinszteljük benne üvegesre az apróra darabolt hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a feldarabolt jalapeñót (és ha friss, akkor a chipotle paprikát) és a paradicsompürét, és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk őket további 2 percig.
Amikor a püré kezd aranybarna színűvé változni, szórjuk bele a száraz fűszereket is (a kakaó kivételével), keverjük össze az alappal, és öntsük fel a vörösborral. Főzzük őket 4 percig, vagy addig, amíg az alkohol elpárolog.
Öntsük bele a vizet, a paradicsomszószt, a babkonzerveket és a kukoricát, adjuk hozzá a kakaóport, a babérlevelet, a sót, a borsot, a juharszirupot és a szójaszószt, keverjük össze, és alacsony hőfokon, időnként megkevergetve főzzük 20 percig.
Keverjük bele a kukoricalisztet vagy a finom szemű zabpelyhet, és amint besűrűsödött, adjuk hozzá a lime levét és az apróra vágott koriandert.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu