Kiadós pásztorpite hűvös napokra: másnap is ugyanolyan finom

3
Nyomtatás
Szaftos pásztorpite recept cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Szaftos, húsos, zöldséges ragu bújik meg a krumplis tető alatt. Ínycsiklandó lakoma, ami után garantáltan nem marad éhes az ember.

A kiadós húsos pite a francia és az angol konyhában is nagyon kedvelt fogás, de más nemzetek is szívesen készítik. Érdemes nagy adagban összeállítani, mivel hűtőben gond nélkül lehet tárolni néhány napot, majd újramelegítve ugyanolyan csodás, mintha frissen készült volna. A pásztorpite maradékmentő receptnek is tökéletes, a megmaradt krumplipüréből is összedobható.

A pásztorpite sok változatban készülhet, tájegységenként és családonként eltérőek a receptek, de a hagyományosban darált bárányhúsból készül a szaftos étel. Zöldségek terén érdemes újítani, elfér benne a finomra aprított kaliforniai paprika vagy csemegekukorica. A pásztorpite tejszínes változatban is kedvelt, sőt még hús nélkül, lencsével vagy gombával is érdemes kipróbálni.

Szaftos pásztorpite

Szaftos pásztorpite recept ct

Hozzávalók 6 személyre

  • 80 dkg krumpli
  • só ízlés szerint
  • fekete őrölt bors ízlés szerint
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 2 evőkanál vaj
  • 8 evőkanál tejszín
  • 1 darab tojássárgája
  • 1 maréknyi reszelt sajt
  • 80 dkg darált sertéscomb
  • kevés olaj
  • 2 fej hagyma
  • 1 darab sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 2 darab babérlevél
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2.5 dl alaplé vagy víz
  • 1 dl vörösbor
  • 100 g borsó
  • 150 g sajt (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk közepes méretű kockákra, ezután sós vízben főzzük puhára.

A főtt krumplit szűrjük le, majd törjük simára sóval, borssal, szerecsendióval, vajjal és tejszínnel. A selymes püréhez adjuk hozzá a tojássárgáját és a sajtot.

A darált húst kevés olajon pirítsuk 15-20 percig, közben fűszerezzük sóval és borssal.

Míg a hús pirul, készítsük elő a zöldségeket. A hagymát, sárgarépát, zellert tisztítsuk meg, mindegyiket vágjuk finomra.

Az előkészített zöldségeket keverjük a húshoz, közben adjuk hozzá a kakukkfüvet, babérlevelet, sűrített paradicsomot, majd öntsük fel alaplével és vörösborral. A ragut főzzük 15-20 percig, majd a zöldborsót is adjuk hozzá, és főzzük további 10 percig.

Vegyünk elő egy hőálló edényt (jénai), simítsuk bele a darált húsos ragut. A ragu tetejére helyezzük rá a krumplipürét, majd, ha szeretnénk, szórjuk meg reszelt sajttal. Ezután toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük szép aranybarnára (20-30 perc).

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon