
Krémes burgonyapüré karamellizált hagymával: fenséges köret az ünnepi asztalra

A krumplipüré az egyik legkedveltebb köret, mely az ünnepi asztalon is jól mutat. Hogy ne a megszokott arcát hozza, karamellizált hagymával tedd izgalmasabbá.
A krumplipürét mindenki szereti, ha vendégeket vársz, ez az egyik legjobb köret, amivel kedveskedhetsz a barátoknak és családtagoknak.
A krumplipüré akkor tökéletes, ha selymes a textúrája, ezért kétszer is érdemes áttörni. A köret ízesítésével bőven lehet játszani. Van, aki édesköménnyel, míg más párolt zöldségekkel teszi izgalmassá, de olyan is akad, aki tej helyett tejszínt vagy tejfölt használ.
A lehetőségeket még bőven lehet sorolni, mi most egy karamellizált hagymás verziót mutatunk. A pirult hagymát összekeverheted a burgonyapürével, vagy a tálalásnál kanalazd a tetejére. Ha az összeforgatás mellett döntesz, akkor érdemes 1-2 ág friss kakukkfűvel is feldobni a köretet.
Burgonyapüré karamellizált hagymával

Hozzávalók 4 személyre
- 3 evőkanál vaj
- 3 darab vöröshagyma
- 2 evőkanál cukor
- 1 kg burgonya
- só ízlés szerint
- 100 ml tej
- 20 g vaj
- késhegynyi szerecsendió
Elkészítés:
A vajat olvasszuk fel, majd dobjuk rá a vékonyan felszeletelt hagymát, és pirítsuk alacsony hőmérsékleten. Körülbelül 4-5 perc után szórjuk rá a cukrot, és pirítsuk még 4-5 percig, vagy amíg nem karamellizálódik rajta a cukor.
A megtisztított burgonyát kockázzuk közepes méretűre, majd bő, sós vízben főzzük puhára. A krumplit ezután szűrjük le és törjük simára, közben adjuk hozzá a tejet és a vajat, fűszerezzük szerecsendióval.
A pürét összekeverhetjük a karamellizált hagymával, vagy tálalásnál kanalazzunk a püré tetejére a hagymából.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!