Krémes burgonyapüré karamellizált hagymával: fenséges köret az ünnepi asztalra

hkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krumplipüré az egyik legkedveltebb köret, mely az ünnepi asztalon is jól mutat. Hogy ne a megszokott arcát hozza, karamellizált hagymával tedd izgalmasabbá.

A krumplipürét mindenki szereti, ha vendégeket vársz, ez az egyik legjobb köret, amivel kedveskedhetsz a barátoknak és családtagoknak.

A krumplipüré akkor tökéletes, ha selymes a textúrája, ezért kétszer is érdemes áttörni. A köret ízesítésével bőven lehet játszani. Van, aki édesköménnyel, míg más párolt zöldségekkel teszi izgalmassá, de olyan is akad, aki tej helyett tejszínt vagy tejfölt használ.

A lehetőségeket még bőven lehet sorolni, mi most egy karamellizált hagymás verziót mutatunk. A pirult hagymát összekeverheted a burgonyapürével, vagy a tálalásnál kanalazd a tetejére. Ha az összeforgatás mellett döntesz, akkor érdemes 1-2 ág friss kakukkfűvel is feldobni a köretet.

Burgonyapüré karamellizált hagymával

krumplipüré

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 evőkanál vaj
  • 3 darab vöröshagyma
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 kg burgonya
  • só ízlés szerint
  • 100 ml tej
  • 20 g vaj
  • késhegynyi szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A vajat olvasszuk fel, majd dobjuk rá a vékonyan felszeletelt hagymát, és pirítsuk alacsony hőmérsékleten. Körülbelül 4-5 perc után szórjuk rá a cukrot, és pirítsuk még 4-5 percig, vagy amíg nem karamellizálódik rajta a cukor.

A megtisztított burgonyát kockázzuk közepes méretűre, majd bő, sós vízben főzzük puhára. A krumplit ezután szűrjük le és törjük simára, közben adjuk hozzá a tejet és a vajat, fűszerezzük szerecsendióval.

A pürét összekeverhetjük a karamellizált hagymával, vagy tálalásnál kanalazzunk a püré tetejére a hagymából. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük