Isteni, fűszeres ricottagombócok paradicsomszószba főzve: laktató fogás húsmentesen
Igazi olasz fogás a paradicsomos ricottagombóc, sokkal könnyedebb, mint a húsos receptek, de ízeiben legalább olyan gazdag.
A spaghetti amatriciana egy klasszikus olasz tésztaétel, egészen minimalista, csak pár hozzávaló alkotja, viszont azok nagyon jellegzetesek. A fogás alapját ugyanis a tokaszalonna vagy pancetta és a pecorino romano sajt képezi. Nem érdemes őket másmilyenre cserélni, ezektől kapja meg a karakterét az étel.
Egyedül a paradicsommal vagyunk megengedőbbek: a recept kockázottparadicsom-konzervvel is tökéletesen működik, de ha találsz, szilvaparadicsommal lesz az igazi. Az eredeti receptben chili is mindig helyet kap, de ha nem kedveled a csípőset, nem nagy vétek, ha kihagyod belőle.
A szalonnás spagetti nagy előnye – már az íze mellett –, hogy pillanatok alatt elkészül, úgyhogy bátran állj neki akár egy hétköznap este is.
A tésztát főzzük meg lobogó, sós vízben. A csomagoláson írt idő előtt 2 perccel szűrjük le, a főzővizéből tegyünk félre 2 decit.
Közben a szalonnát kockázzuk össze, majd az olívaolajon kezdjük el pirítani. Ha kisült a zsírja, a felét szedjük egy tányérra, a másik felét hagyjuk a serpenyőben.
Szórjuk a szalonnára a chilipelyhet, majd fél perc után öntsük fel a fehérborral. Addig főzzük, míg a felére nem redukálódik. Ekkor öntsük rá a kockázott paradicsomot, várjuk meg, míg forrásnak indul, majd alacsony lángon főzzük 10 percig.
Keverjük bele a főtt tésztát, 1 percig főzzük őket együtt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Utána húzzuk le a tűzről, keverjük bele a sajtot, és ha száraznak ítéljük, a tészta főzővizéből egy keveset.
A félretett szalonnával tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu