Isteni, fűszeres ricottagombócok paradicsomszószba főzve: laktató fogás húsmentesen

ricottagomboc2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Igazi olasz fogás a paradicsomos ricottagombóc, sokkal könnyedebb, mint a húsos receptek, de ízeiben legalább olyan gazdag.

Ez a recept első olvasásra szerelem, ha húsmentesen étkezel, ha nem, kötelező egyszer kipróbálni. A ricottából isteni, fűszeres gombócokat kell gyúrni, amelyek bazsalikomos paradicsomszószban főnek meg. Hiába vega fogás, nagyon laktató, főleg, ha tésztával kínálod.

A ricottát pecorino romano (vagy parmezán) és petrezselyem ízesíti, a tojás összetartó erőként szerepel a kompozícióban, a zsemlemorzsa pedig gyúrhatóvá teszi a masszát. Utóbbi mennyiségét növeld, ha szükséges.

A szószt nem kell túlgondolni, a bazsalikom és a fokhagyma a legjobb ízesítők. Ha előbbiből nem kapsz frisset, 1 evőkanál szárítottal helyettesítheted. A cukor csak opcionális hozzávaló, de picit csökkenti a paradicsom savasságát.

Ricottagombócok paradicsomszószban

ricottagomboc

Hozzávalók 4 személyre

Gombóc:

  • 500 gramm ricotta
  • 130 g zsemlemorzsa
  • 80 g pecorino romano
  • 2 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • ízlés szerint só, bors

Szósz:

  • 600 ml passzírozott paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek bazsalikom (friss)
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 csipet cukor
Recept idők

Elkészítés:

A ricottáról csöpögtessük le a folyadékot. Tegyük egy tálba, villával nyomkodjuk össze. Adjuk hozzá a zsemlemorzsát és a reszelt sajtot. Mehet bele a tojás és az összeaprított petrezselyem, majd ízlés szerint só és bors. Gyúrjuk össze egy gombóccá. Ha túl ragacsos, mehet még bele zsemlemorzsa. Készítsünk belőle diónyi golyókat.

A fokhagymát pucoljuk meg, aprítsuk össze. Forrósítsunk egy kevés olívaolajat egy mélyebb serpenyőben, dobjuk rá a fokhagymát. 1 perc után öntsük fel a passzírozott paradicsommal, sózzuk, borsozzuk, cukorral ízesítsük. Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük 10 percig. Ha picit sűrűsödött, keverjük bele az összeaprított bazsalikomot.

Tegyük a szószba a gombócokat, főzzük őket 5 percig, majd fordítsuk meg őket. A másik felüket is ugyanennyi ideig főzzük.

Ha elkészült, tésztával kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük