
Isteni, fűszeres ricottagombócok paradicsomszószba főzve: laktató fogás húsmentesen

Igazi olasz fogás a paradicsomos ricottagombóc, sokkal könnyedebb, mint a húsos receptek, de ízeiben legalább olyan gazdag.
Ez a recept első olvasásra szerelem, ha húsmentesen étkezel, ha nem, kötelező egyszer kipróbálni. A ricottából isteni, fűszeres gombócokat kell gyúrni, amelyek bazsalikomos paradicsomszószban főnek meg. Hiába vega fogás, nagyon laktató, főleg, ha tésztával kínálod.
A ricottát pecorino romano (vagy parmezán) és petrezselyem ízesíti, a tojás összetartó erőként szerepel a kompozícióban, a zsemlemorzsa pedig gyúrhatóvá teszi a masszát. Utóbbi mennyiségét növeld, ha szükséges.
A szószt nem kell túlgondolni, a bazsalikom és a fokhagyma a legjobb ízesítők. Ha előbbiből nem kapsz frisset, 1 evőkanál szárítottal helyettesítheted. A cukor csak opcionális hozzávaló, de picit csökkenti a paradicsom savasságát.
Ricottagombócok paradicsomszószban

Hozzávalók 4 személyre
Gombóc:
- 500 gramm ricotta
- 130 g zsemlemorzsa
- 80 g pecorino romano
- 2 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
- ízlés szerint só, bors
Szósz:
- 600 ml passzírozott paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 2 ek bazsalikom (friss)
- ízlés szerint só, bors
- 1 csipet cukor
Elkészítés:
A ricottáról csöpögtessük le a folyadékot. Tegyük egy tálba, villával nyomkodjuk össze. Adjuk hozzá a zsemlemorzsát és a reszelt sajtot. Mehet bele a tojás és az összeaprított petrezselyem, majd ízlés szerint só és bors. Gyúrjuk össze egy gombóccá. Ha túl ragacsos, mehet még bele zsemlemorzsa. Készítsünk belőle diónyi golyókat.
A fokhagymát pucoljuk meg, aprítsuk össze. Forrósítsunk egy kevés olívaolajat egy mélyebb serpenyőben, dobjuk rá a fokhagymát. 1 perc után öntsük fel a passzírozott paradicsommal, sózzuk, borsozzuk, cukorral ízesítsük. Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük 10 percig. Ha picit sűrűsödött, keverjük bele az összeaprított bazsalikomot.
Tegyük a szószba a gombócokat, főzzük őket 5 percig, majd fordítsuk meg őket. A másik felüket is ugyanennyi ideig főzzük.
Ha elkészült, tésztával kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!