Csípős, kínai szecsuáni szósz - Ne vedd meg a boltit, otthon is könnyen összedobhatod

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kínai szecsuáni szószról azt gondolhatjuk első, sőt, sokadik hallásra is, hogy bonyolult az elkészítése és tele van extrábbnál extrább alapanyagokkal, pedig valójában ez nincs így.

A szósz elkészítése összesen 5 percet vesz igénybe és az alapanyagok listája sem vészesen bonyolult. A szecsuáni szószt használhatjuk húsok mellé vagy mártogatósnak, rajtunk múlik, hogy mennyire csípősre vagy éppen édesre készítjük.

A szecsuáni szósz összetevői

Az öntet alapja a szójaszósz, ezt kell különböző fűszerekkel felturbózni. Az édesítéshez használhatunk juharszirupot, de ha éppen nincsen kéznél vagy egyébként nem a konyhánk része, nyugodtan lehet helyettesíteni barna cukorral is. Az eredeti recept Sriracha szószt ajánl az öntetbe, de ezt is lecserélhetjük bármilyen más chiliszószra.

Két olyan dolog kell hozzá, amelyek valószínűleg alapesetben nem képezik a háztartásunk részét: a rizsecet és a kínai ötfűszerkeverék. Előbbi szinte bármelyik hipermarketben kapható, utóbbit fűszeráruházakban tudjuk beszerezni, például itt, de el is hagyható.

Attól függően, hogy mihez használnánk a szószt, kukoricakeményítővel tudjuk sűríteni. Ha egészen híg, folyós öntetet készítenénk, hagyjuk el belőle, ha sűrűbb mártogatóst szeretnénk, tegyünk bele egy evőkanállal. 

Csípős, kínai szecsuáni szósz

szecsuániszószrecept

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 60 milliliter szójaszósz
  • 2 evőkanál juharszirup vagy barna cukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 evőkanál chiliszósz (Sriracha)
  • 1 evőkanál rizsecet
  • 0.5 teáskanál chilipehely
  • 0.5 teáskanál fokhagymapor
  • 0.5 teáskanál őrölt gyömbér
  • opcionális kínai ötfűszerkeverék
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálban keverjünk össze alaposan minden hozzávalót. Kóstoljuk meg, ízlés szerint fűszerezzük tovább, ha erősebbre szeretnénk, adjunk hozzá még chilipelyhet, ha édesebbre, juharszirupot. Ha nem fogyasztjuk el rögtön, hűtőben, légmentesen zárt dobozban 4 napig eláll.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük