Isteni áfonyás muffin diómorzsával: egyszerre álompuha és roppanós
A klasszikus áfonyás muffint érdemes időnként megújítani: ennek a változatnak a tetejére karamellizált diómorzsa kerül.
Nyáron nagy népszerűségnek örvendenek a kevert tésztás gyümölcsös sütemények, és ebbe a kategóriába nemcsak a jobbnál jobb piték, hanem a muffinok is beletartoznak – nem ok nélkül. A málnás vagy épp az áfonyás változatok mellett pedig mindenképp készítsd el a szedreset is, mert egészen újszerű élményt nyújt, mint a többi erdei gyümölcs.
A fanyarabb szeder ugyanis egészen üdítően hat a nyári hőségben, ráadásul a puha tésztát citromlé és reszelt citromhéj is feldobja. A sütemény vegán, így nem tartalmaz sem tejtermékeket, sem pedig tojást.
Egy közepes tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, só, fahéj).
Egy másik tálban keverjük össze a folyékony/nedves hozzávalókat (szójaital, citromlé, citromhéj, almaszósz, olaj, vaníliakivonat), majd dolgozzuk egybe a lisztes alappal. Ne keverjük túl, csak addig, ameddig a massza össze nem áll, és a nagyobb csomók eltűnnek, különben a tészta nem lesz szép levegős.
Óvatosan forgassuk a masszába a szedret, majd kanalazzuk muffinpapírral kibélelt muffinformákba. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük aranyszínűre. Tűpróbával ellenőrizzük.
Sütés után a muffinokat hagyjuk 10 percig a formában hűlni, majd szedjük tányérra vagy hűtőrácsra, és teljes kihűlés után fogyasszuk.
Tipp: ha a szeder nagyon érett, akkor felhasználás előtt 1 órára tegyük fagyasztóba. Így elkerülhetjük, hogy a keverés során összetörjük.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu