Isteni áfonyás muffin diómorzsával: egyszerre álompuha és roppanós

Vegan-afonyas-muffin-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A klasszikus áfonyás muffint érdemes időnként megújítani: ennek a változatnak a tetejére karamellizált diómorzsa kerül.

A muffin az egyik kedvenc sütim, hiszen gyorsan készül, mutatós, tartalmas, és nagyon nehéz elrontani. Nagyon kedvelem a csokis és a banános változatokat, amelyeket akár egész évben el tudok készíteni, azonban a tavaszi és nyári időszakban különösen jólesnek a gyümölcsösek is.

Ez a változat több szempontból is különleges. Először is nem kell hozzá tojás, hiszen a tésztát a bezselésített lenmagliszt fogja össze, így vegán étrendbe is beilleszthető. Másodszor, rengeteg zamatos áfonya kerül bele, így minden falatra jut egy lédús és frissítő gyümölcsdarab. Végül pedig az egészet egy barna cukorral karamellizált roppanós diómorzsa koronázza meg, amely tökéletes összhangban áll a muffinok puhaságával.

A megadott mennyiségek 12 darab nagyobb űrtartalmú muffinformához elegendők.

Áfonyás muffin diómorzsával

Vegan-afonyas-muffin

Hozzávalók 12 darabhoz

A muffinhoz:

  • 2 ek őrölt lenmag
  • 300 ml zabital vagy más növényi ital
  • 100 ml olaj
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 1 db közepes biocitrom reszelt héja
  • 1 ek friss citromlé
  • 330 g süteményliszt
  • 2 tk sütőpor
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 100 g cukor
  • 40 g barna cukor
  • 0.5 tk őrölt fahéj
  • 0.25 tk őrölt szerecsendió
  • 0.5 tk
  • 220 g friss vagy fagyasztott áfonya

A diómorzsához:

  • 40 g apróra vágott dió
  • 2 ek barna cukor
  • 1 db közepes biocitrom reszelt héja
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Az áfonyát alaposan mossuk meg, töröljük szárazra, és tegyük félre.

Egy kisebb tálban keverjük össze a lenmaglisztet 6 evőkanál meleg vízzel, és 5-10 percre tegyük félre, hogy besűrűsödjön. Ez lesz a tojáspótlónk.

A diómorzsához egy kisebb tálban keverjük össze az apróra vágott diót, a cukrot, a citromhéjat és a sót, és tegyük félre.

Mérjük egy nagyobb tálba a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a cukrokat, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót, és alaposan keverjük össze.

Egy másik edényben dolgozzuk össze a folyékony hozzávalókat: a zabitalt, az olajat, a lentojást, a vaníliakivonatot, a citromlevet és a citromhéjat, majd keverjük a száraz hozzávalókhoz. Csak addig keverjük, amíg a tészta összeáll, különben a muffinok nem lesznek eléggé puhák és levegősek.

Kenjünk ki bőségesen olajjal minden muffinformát, ezzel megspóroljuk a muffinpapírokat, de természetesen azt is használhatunk. Kanalazzunk egy-egy evőkanál tésztát minden forma aljára, majd a megmaradt masszába óvatosan keverjük bele az áfonyát is, és azt is osszuk szét a formák között.

Egyforma mennyiségben szórjuk a muffinok tetejére a diómorzsát, majd egy teáskanál hátával egyengessük el.

Tegyük őket 180 fokra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e.

Vegyük ki a sütőből, hagyjuk 15-20 percig hűlni a sütőformában, majd egy szilikonspatula segítségével óvatosan emeljük ki belőle a muffinokat.

Szobahőmérsékleten 2-3 napig, hűtőben tárolva 5-6 napig elállnak.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük