Mandulás keksz kínai recept alapján: nagyon vajas a teasütemény
Ha szereted a vajas süteményeket, ezt a kekszet imádni fogod, omlós és nagyon puha a mandulás tészta.
A házi készítésű szerencsesüti szépsége, hogy ezt te magad töltheted meg a pozitív üzeneteiddel. Lehet vicces vagy éppen komoly, tényleg olyan szövegeket írhatsz az apró kis cédulákra, amilyet csak gondolsz.
A süti elkészítése bár picit szöszmötölős, mégis felbecsülhetetlen lesz az élmény, amit nyújt majd. Néhány alapvető hozzávalón kívül mandula- és vaníliakivonat is gazdagítja a tésztát.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Állványos mixerben (vagy kézi mixerrel egy nagy tálban) a tojásfehérjét és a cukrot nagy sebességgel, körülbelül 2 perc alatt verjük kemény habbá.
Keverjük hozzá az olvasztott vajat, a vaníliát, a mandulakivonatot és a vizet is, majd keverjük össze.
Adjuk hozzá a lisztet, és addig keverjük, amíg fel nem veszi a tészta.
A tésztát egy kanál segítségével terítsük el úgy a sütőpapíron, hogy kb. 7 cm-es sugarú köröket kapjunk. Egyszerre 2-3 darabnál többet nem érdemes készítenünk, mert egyszerűen nem lesz annyi kezünk, amivel meg tudjuk majd időben formázni a tésztát.
A tésztaköröket süssük kb. 7-8 percig az előmelegített sütőben. Akkor jó, ha a szélek kissé megbarnulnak.
Fontos, hogy ne süssük túl, mert akkor formázás közben el fog pattanni a tészta. Viszont, ha nem barnulnak meg a széleik, akkor is tönkremehet a tészta, csak akkor nem eltörni fog, hanem elszakadni.
Amikor egy adag szerencsesüti elkészül, vegyük ki a sütőből, gyorsan fordítsuk meg a tésztaköröket, és hajtsuk őket lazán félkörbe.
Ekkor tudjuk még gyorsan belecsúsztatni a cetliket is a sütibe, mert ha rögtön az elején belecsúsztatjuk vagy ráhajtogatjuk, akkor még túl forró lesz a süti, és ráragadhat a papír.
Az üzenettel ellátott, félkörbe hajtogatott sütiket helyezzük egy csésze szélére, és gyorsan hajtsuk le a végeit – egyiket a csésze belső, másikat a külső oldala felé –, hogy kialakítsuk a szerencsesüti formáját.
A süti kihűtéséhez használjunk muffinsütő formát. Ennek a formáiba beletéve ugyanis a sütik úgy hűlnek ki, hogy azok megtartják a formájukat is.
Ezeket a lépéseket ismételjük egészen addig, amíg az összes tésztát fel nem használjuk.
Az elkészült és kihűlt süteményeket már tálalhatjuk is, vagy akár kisebb méretű, hajtogatott dobozkába is tehetjük, hogy biztosan ne törjenek össze.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu