Fűszeres, szilvás hagymalekvár - Vörösborban fő a gyümölcs

PA285139
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyszerre édes és savanykás, picit fűszeres, az egyik legfinomabb őszi lekvár sült húsok mellé.

Húsok kötelező kísérője, ősszel nem érdemes kihagyni ezt a fűszeres, egyszerre édes és savanykás szilvás hagymalekvárt. Itt most nem is a hagyma dominál, mint a klasszikus receptben, hanem a szilva a főszereplő. A vörösborral és a balzsamecettel tökéletes lesz az ízharmónia, de az olyan melegítő fűszerek is jól állnak neki, mint a fahéj vagy a chili.

Első lépésként karamellizálni kell a hagymát, ezt a részt nem lehet átugrani vagy siettetni, ha nem elég puha és édeskés a hagyma, a végeredmény sem lesz az igazi. Utána már gyorsan kész van a lekvár, csak össze kell főzni mindent, majd ízesíteni.

A lekvárból érdemes dupla adagot készíteni, fertőtlenített üvegekben, dunsztban elrakva sokáig eláll, és bármilyen húst vagy köretet megkoronáz.

Szilvás hagymalekvár

szilváshagymalekvár

Hozzávalók 5 decihez:

  • 2 fej hagyma
  • 500 gramm szilva
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 100 milliliter vörösbor
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 rúd fahéj
  • 2 darab babérlevél
  • 2 evőkanál barna cukor
  • ízlés szerint citromlé
  • ízlés szerint cayenne-bors
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd fél centi vastag szeletekre. A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, majd vágjuk nyolcadokba.

A hagymát egy kis olajon karamellizáljuk meg, akkor jó, ha már picit barna és teljesen puha, kb. 20 perc kell neki. Szórjuk rá a kakukkfüvet, keverjük el, míg illatozni nem kezd.

Adjuk hozzá a szilvát, a bort és a balzsamecetet, főzzük pár percig, míg a boros, ecetes máz szépen be nem vonja a szilvát és gyöngyözni nem kezd a szósz. Ekkor adjuk hozzá a fahéjat, a babérlevelet és a cukrot, majd gyöngyözve főzzük kb. 15 percig. Ha kész, ízesítsük citromlével, sóval és cayenne-borssal.

Ha nem rögtön kínáljuk, öntsük a meleg hagymalekvárt fertőtlenített befőttesüvegekbe - 2 kisebb üvegnyi adag jön ki belőle -, szorosan zárjuk le őket, fordítsuk fejjel lefelé, majd bugyoláljuk takaróba az üvegeket, míg teljesen ki nem hűlnek.

A kész szilvás hagymalekvárt húsok mellé kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük