![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Fűszeres, szilvás hagymalekvár - Vörösborban fő a gyümölcs
![PA285139](https://kep.index.hu/1/0/3511/35112/351126/35112631_2687063_d182db4736fd0830fe0e48a2dcd34779_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egyszerre édes és savanykás, picit fűszeres, az egyik legfinomabb őszi lekvár sült húsok mellé.
Húsok kötelező kísérője, ősszel nem érdemes kihagyni ezt a fűszeres, egyszerre édes és savanykás szilvás hagymalekvárt. Itt most nem is a hagyma dominál, mint a klasszikus receptben, hanem a szilva a főszereplő. A vörösborral és a balzsamecettel tökéletes lesz az ízharmónia, de az olyan melegítő fűszerek is jól állnak neki, mint a fahéj vagy a chili.
Első lépésként karamellizálni kell a hagymát, ezt a részt nem lehet átugrani vagy siettetni, ha nem elég puha és édeskés a hagyma, a végeredmény sem lesz az igazi. Utána már gyorsan kész van a lekvár, csak össze kell főzni mindent, majd ízesíteni.
A lekvárból érdemes dupla adagot készíteni, fertőtlenített üvegekben, dunsztban elrakva sokáig eláll, és bármilyen húst vagy köretet megkoronáz.
Szilvás hagymalekvár
![szilváshagymalekvár](https://kep.index.hu/1/0/3511/35112/351125/35112589_b3d8cf6442beb8b7a203d2bfb3eb69a5_wm.jpg)
Hozzávalók 5 decihez
- 2 fej hagyma
- 500 gramm szilva
- 1 evőkanál olaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- 100 milliliter vörösbor
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 rúd fahéj
- 2 darab babérlevél
- 2 evőkanál barna cukor
- ízlés szerint citromlé
- ízlés szerint cayenne-bors
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A hagymákat pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd fél centi vastag szeletekre. A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, majd vágjuk nyolcadokba.
A hagymát egy kis olajon karamellizáljuk meg, akkor jó, ha már picit barna és teljesen puha, kb. 20 perc kell neki. Szórjuk rá a kakukkfüvet, keverjük el, míg illatozni nem kezd.
Adjuk hozzá a szilvát, a bort és a balzsamecetet, főzzük pár percig, míg a boros, ecetes máz szépen be nem vonja a szilvát és gyöngyözni nem kezd a szósz. Ekkor adjuk hozzá a fahéjat, a babérlevelet és a cukrot, majd gyöngyözve főzzük kb. 15 percig. Ha kész, ízesítsük citromlével, sóval és cayenne-borssal.
Ha nem rögtön kínáljuk, öntsük a meleg hagymalekvárt fertőtlenített befőttesüvegekbe - 2 kisebb üvegnyi adag jön ki belőle -, szorosan zárjuk le őket, fordítsuk fejjel lefelé, majd bugyoláljuk takaróba az üvegeket, míg teljesen ki nem hűlnek.
A kész szilvás hagymalekvárt húsok mellé kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!