Fűszeres, szilvás hagymalekvár - Vörösborban fő a gyümölcs

PA285139
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Egyszerre édes és savanykás, picit fűszeres, az egyik legfinomabb őszi lekvár sült húsok mellé.

Húsok kötelező kísérője, ősszel nem érdemes kihagyni ezt a fűszeres, egyszerre édes és savanykás szilvás hagymalekvárt. Itt most nem is a hagyma dominál, mint a klasszikus receptben, hanem a szilva a főszereplő. A vörösborral és a balzsamecettel tökéletes lesz az ízharmónia, de az olyan melegítő fűszerek is jól állnak neki, mint a fahéj vagy a chili.

Első lépésként karamellizálni kell a hagymát, ezt a részt nem lehet átugrani vagy siettetni, ha nem elég puha és édeskés a hagyma, a végeredmény sem lesz az igazi. Utána már gyorsan kész van a lekvár, csak össze kell főzni mindent, majd ízesíteni.

A lekvárból érdemes dupla adagot készíteni, fertőtlenített üvegekben, dunsztban elrakva sokáig eláll, és bármilyen húst vagy köretet megkoronáz.

Szilvás hagymalekvár

szilváshagymalekvár

Hozzávalók 5 decihez:

  • 2 fej hagyma
  • 500 gramm szilva
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 100 milliliter vörösbor
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 rúd fahéj
  • 2 darab babérlevél
  • 2 evőkanál barna cukor
  • ízlés szerint citromlé
  • ízlés szerint cayenne-bors
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd fél centi vastag szeletekre. A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, majd vágjuk nyolcadokba.

A hagymát egy kis olajon karamellizáljuk meg, akkor jó, ha már picit barna és teljesen puha, kb. 20 perc kell neki. Szórjuk rá a kakukkfüvet, keverjük el, míg illatozni nem kezd.

Adjuk hozzá a szilvát, a bort és a balzsamecetet, főzzük pár percig, míg a boros, ecetes máz szépen be nem vonja a szilvát és gyöngyözni nem kezd a szósz. Ekkor adjuk hozzá a fahéjat, a babérlevelet és a cukrot, majd gyöngyözve főzzük kb. 15 percig. Ha kész, ízesítsük citromlével, sóval és cayenne-borssal.

Ha nem rögtön kínáljuk, öntsük a meleg hagymalekvárt fertőtlenített befőttesüvegekbe - 2 kisebb üvegnyi adag jön ki belőle -, szorosan zárjuk le őket, fordítsuk fejjel lefelé, majd bugyoláljuk takaróba az üvegeket, míg teljesen ki nem hűlnek.

A kész szilvás hagymalekvárt húsok mellé kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük