Áfonyás-almás morzsasüti: zabpehellyel még roppanósabb
Ez a morzsasüti egy végtelenül szaftos, gyümölcsös és rostban gazdag desszert, és annyira mutatós, hogy vendégvárónak is beillik.
A morzsasütik a leghálásabb desszertek, hiszen nemcsak gyorsan és egyszerűen készülnek, de rengeteg módon variálhatók, és a legtöbb étrendbe beilleszthetők. Zab- és mandulalisztből sütve gluténmentes, növényi olajokkal vagy vajalternatívával pedig vegán lesz a végeredmény.
Ez a szilvás változat az utóbbi kategórába sorolható, hiszen semmilyen tejtermék nem szerepel benne. A morzsaréteg mindössze 5 hozzávalót tartalmaz, így percek alatt összedobhatod, a szilvás töltelékbe pedig a fahéj mellett reszelt narancshéj is kerül, ami nyáron is ünnepivé varázsolja a süteményt.
Keverjük össze a feldarabolt szilvát, a cukrot, a narancshéjat, a fahéjat és a kukoricakeményítőt, és borítsuk egy közepes tepsibe vagy jénaiba (a forma nem számít).
Egy másik edényben keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót, a mandulát és a vaníliakivonatot, és morzsoljuk szét benne a vajat. Akkor jó, ha az ujjunkkal összecsípve összetapad, de ne számítsunk összeálló tésztára.
Morzsoljuk a keveréket a szilva tetejére, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. 30-40 perc alatt süssük aranybarnára. Fogyasztás előtt hagyjuk legalább 15 percig hűlni.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu