Szilvás morzsasüti sok fahéjjal: krémesre sül benne a gyümölcs
A szilvás morzsasüti a megúszós desszertek közé tartozik, hiszen egyszerűen és kevés munkával készül. Ennek ellenére annyira finom, hogy az utolsó morzsája is elfogy majd.
Ez a szilvás sütemény egyszerű, mégis nagyszerű, pont olyan, amit akkor szoktunk összedobni, amikor csak úgy megkívánunk valami finomat, de a csoki túl kevés hozzá. A tésztája puha, a szélei és a teteje aranybarnára pirulnak, az édességét pedig tökéletesen ellensúlyozza a szilva savanykás íze. Ha egy kis csavart akarsz belevinni a hagyományos szilvás sütemények ízvilágába, akkor mielőtt beledobálod a gyümölcsöt a tésztába, forgasd fahéjba.
A tészta érdekessége, hogy tojásmentes: tojáspótlóként ugyanis joghurt kerül bele, amely a tojáshoz hasonlóan szépen összefogja a tésztát. Ha érdekel a tojás nélküli sütés, akkor az alapoknak itt olvashatsz utána. A megadott mennyiségek egy 22-23 cm-es kapcsos tortaformához elegendők.
A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, és hosszanti irányban vágjuk negyedekbe. Tegyük egy nagyobb tálba, szórjuk rá a fahéjat, alaposan forgassuk össze, és tegyük félre.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a cukrot.
Egy kisebb edényben keverjük össze a növényi italt, a joghurtot, az olajat, a vaníliakivonatot, a citrom levét és héját, majd öntsük a száraz hozzávalókra. Egységesítsük a masszát, de vigyázzunk, ne keverjük túl sokáig: ha a buborékok kiszöknek belőle, a süti nem fog megnőni.
Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába, egyesével rendezzük el a tetején a szilvákat, és szórjuk meg barna cukorral. (Csodaszép aranybarna lesz a süti teteje, ha rápirul.) Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 50-60 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk 15 percig hűlni, majd vegyük ki a sütőformából, és szeletelés előtt várjuk ki, amíg teljesen kihűl.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu