Álompuha szilvás süti, ha csak 15 perced van: kevert tészta az alapja

5
Nyomtatás
Szilvas-pite-kevert-tesztabol-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha gyorsan készítenél süteményt, akkor a kevert tészta a legegyszerűbb választás, ha pedig szezonális gyümölcsöt keresel hozzá, akkor a szilvánál nem találsz most jobbat!

Ez a szilvás sütemény egyszerű, mégis nagyszerű, pont olyan, amit akkor szoktunk összedobni, amikor csak úgy megkívánunk valami finomat, de a csoki túl kevés hozzá. A tésztája puha, a szélei és a teteje aranybarnára pirulnak, az édességét pedig tökéletesen ellensúlyozza a szilva savanykás íze. Ha egy kis csavart akarsz belevinni a hagyományos szilvás sütemények ízvilágába, akkor mielőtt beledobálod a gyümölcsöt a tésztába, forgasd fahéjba.

A tészta érdekessége, hogy tojásmentes: tojáspótlóként ugyanis joghurt kerül bele, amely a tojáshoz hasonlóan szépen összefogja a tésztát. Ha érdekel a tojás nélküli sütés, akkor az alapoknak itt olvashatsz utána. A megadott mennyiségek egy 22-23 cm-es kapcsos tortaformához elegendők.

Szilvás süti

Szilvas-pite-kevert-tesztabol

Hozzávalók 8 szelethez

  • 400 g szilva
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 250 g süteményliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 0.25 tk
  • 130 g cukor
  • 175 ml növényi ital (kókusz, zab, szója)
  • 50 g kókuszjoghurt
  • 120 ml olaj
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2 ek friss citromlé
  • 1 közepes biocitrom reszelt héja
  • 2 tk barna cukor a szóráshoz (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, és hosszanti irányban vágjuk negyedekbe. Tegyük egy nagyobb tálba, szórjuk rá a fahéjat, alaposan forgassuk össze, és tegyük félre.

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a cukrot.

Egy kisebb edényben keverjük össze a növényi italt, a joghurtot, az olajat, a vaníliakivonatot, a citrom levét és héját, majd öntsük a száraz hozzávalókra. Egységesítsük a masszát, de vigyázzunk, ne keverjük túl sokáig: ha a buborékok kiszöknek belőle, a süti nem fog megnőni.

Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába, egyesével rendezzük el a tetején a szilvákat, és szórjuk meg barna cukorral. (Csodaszép aranybarna lesz a süti teteje, ha rápirul.) Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 50-60 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük.

Hagyjuk 15 percig hűlni, majd vegyük ki a sütőformából, és szeletelés előtt várjuk ki, amíg teljesen kihűl.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon