Bőséges, tárkonyos csorbaleves a mama receptje szerint: eteti magát, olyan finom

43011138 3283110 837d794b7415ed78ff129fd1cf06beaf wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tápláló leves tetszés szerint gazdagítható zöldségekkel, minél többfajta kerül bele, annál finomabb lesz.

Az ízletes levesben nemcsak a zöldségek hívják fel magukra a figyelmet, hanem a duci húsgolyók is, melyektől nagyon kiadós a fogás.

Az erdélyi leves több verzióban ismert, a recept háztartásonként eltérő. Az én családi változatomban a füstölt paprika tűnhet szokatlan alapanyagnak, pedig ettől lesz igazán finom a húsgolyó, melyet körbepirítás után helyezz a levesbe. A leves zöldségekkel dúsítva lesz teljes értékű, ha szeretnéd, bátran tegyél bele karalábét, fehérrépát, ezektől csak még finomabb lesz.

A zöldségek szeletelésével is érdemes játszani, én a sárgarépát gyufaszálra szoktam vágni, szerintem ettől a kis játékosságtól sokkal mutatósabb a leves. Mivel a csorbaleves savanykásan az igazi, citromlevet is szokás belecsempészni. Én ezt ízlés szerint adagolom, vagy tálalásnál kínálom a citromot a leves mellé, így mindenki annyit csorgathat bele, amennyit szeretne.

Tárkonyos csorbaleves

43011154 149a975c8d7ce6dff9888275eb4562c8 wm

Hozzávalók 4 személyre

Húsgombóc:

  • 30 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka)
  • só és bors ízlés szerint
  • 0.5 teáskanál füstölt paprika
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 marék rizs
  • 1 darab tojás
  • kevés olaj

Leves:

  • kevés olaj
  • 3 darab sárgarépa
  • 2 darab krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál tárkony
  • 200 g tejföl
  • 1 darab citrom a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Húsgombóc:

A darált húst tegyük keverőtálba, fűszerezzük sóval, borssal és füstölt paprikával.

A hagymát reszeljük le a fokhagymával együtt, és adjuk a darált húshoz.

A húsos keverékhez a rizst és a tojást is adjuk hozzá, alaposan dolgozzuk egybe, majd fedjük le folpackkal, és tegyük hűtőbe 30 percre.

Pihentetés után egy kevés forró olajon pirítsuk körbe a húsgombócokat.

Leves:

A sárgarépát és a krumplit készítsük elő, vágjuk fel tetszőlegesen.

Egy kevés olajat forrósítsunk fel, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát és dinszteljük üvegesre, utána a fokhagymát is keverjük hozzá, majd 2 perc múlva a többi zöldséget is forgassuk hozzá.

A zöldségekre szórjuk rá a pirospaprikát, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, fűszerezzük sóval, borssal és tárkonnyal.

A körbepirított húsgombócokat tegyük a levesbe, közepes lángon főzzük 35-40 percig, míg a zöldségek megpuhulnak.

A tejfölt öntsük keverőtálba, a leves főzőlevéből szedjünk rá 2-3 merőkanállal, keverjük egybe, majd adjuk a leveshez, utána néhány perc alatt forraljuk egybe.

Tálalásnál kínáljunk citromot a leves mellé.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük