Sűrű tavaszi zöldségleves petrezselymes galuskával: maradékmentő receptnek sem utolsó

lcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az éléskamrádban szomorkodó zöldségek legjobb felhasználása, készítsd el ezt a sűrű és ínycsiklandó levest.

Az én családomban a leves szent és sérthetetlen, minden évszaknak megvannak az aktuális kedvencei, így nálunk elég gyakran kerül az asztalra a testet és lelket melengető finomság. Mindenkinek van kedvenc levese, persze azért újdonságoknak is jut hely, olykor pedig a helyzet szüli a fogást.

Tavasszal könnyű összeszedni egy kis náthát, ilyenkor egy tányérnyi gőzölgő leves csodákra képes. A legjobb betegségűző levesek közé sorolandó az erő-, csont- és a mamaféle húsleves, de zöldséglevest is készíthetsz, akár a rád maradt, picit már megpuhult vitaminbombákból.

Tipp, hogy még finomabb legyen

A leves ízesítésénél használj házi ételízesítő kockát, sokkal zamatosabb lesz tőle a fogás, tálalásnál pedig hűvös tejföllel locsold meg.

Tavaszi zöldségleves

lct

Hozzávalók 4 személyre

Leves:

  • 3 szál újhagyma
  • 300 g gomba
  • 2 darab krumpli
  • 3 darab sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 150 g borsó (mirelit)
  • 1 darab hegyes erős paprika
  • kevés olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál fűszerpaprika
  • só és bors ízlés szerint

Galuska:

  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 1 darab tojás
  • 1 csipet
  • 4 evőkanál liszt
  • víz szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

Az összes zöldséget (a mirelit borsó kivételével) tisztítsuk meg, majd tetszőlegesen vágjuk fel.

Forrósítsunk egy kevés olajat egy lábasban, majd dobjuk rá a zöldségeket (mirelit borsóval együtt), és a liszttel együtt forgassuk át, majd 2-3 perc után keverjük hozzá a fűszerpaprikát és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, fűszerezzük sóval és borssal.

Galuska:

A petrezselymet vágjuk finomra.

A tojást a sóval verjük fel, utána adjuk hozzá a petrezselymet, lisztet és annyi vizet, amennyi a lágy állagú galuska kikeveréséhez szükséges.

Amikor a zöldségek megpuhultak, akkor a galuskát szaggassuk a levesbe.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük