Szaftos, tejfölös tokány sárgababbal: kiadós és nagyon finom
A tejfölös tokány ízekben gazdag fogás, mely zöld- vagy sárgababbal dúsítva lesz igazán pompás.
Ha unod a klasszikus bolognait, próbáld ki ezt az észt receptet, vagyis a Hakklihakaste-t. Ebben a raguban a darált hús nem paradicsomos szószban fő, hanem tejfölösben, a sűrítésről pedig egy kevés liszt gondoskodik.
A fűszerezés is eltér az általunk megszokottól: bár a legtöbb receptben csak babérlevelet használnak, én kakukkfűvel és tárkonnyal is feldobtam, mindkettő nagyon jól állt a tejfölös alapnak. Vigyázz, amikor már bekeverted a tejföllel a szószt, ne forrald nagy lángon, csak óvatosan, finoman gyöngyözve főzd.
A kész ragut a szokásos tésztával, de rizzsel és krumplipürével is tálalhatod.
A hagymákat tisztítsuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.
Az olajat forrósítsuk fel egy mélyebb serpenyőben. Dobjuk rá a hagymát, majd dinszteljük, míg puha nem lesz, itt-ott karamellizálódik. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát. 1 perc után keverjük bele a darált húst, sózzuk, borsozzuk, tárkonnyal, kakukkfűvel ízesítsük, addig pirítsuk, míg barnára nem vált a színe.
Szórjuk rá a lisztet, keverjük el, majd öntsük fel az alaplével. Adjuk hozzá a babérlevelet is. Folyamatosan kevergetve főzzük, míg be nem sűrűsödik.
Keverjük bele a tejfölt is, majd alacsony lángon főzzük 5-10 percig, ne forrjon, maximum finoman gyöngyözzön. Kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu