Melengető és tápláló zöldbableves: fokhagymás rántással lesz az igazi
Télen jólesik az otthon melege. Hogy még jobb legyen a hangulat, készítsd el ezt a kiadós zöldbablevest, amely másnap is isteni finom.
Egy leves is lehet olyan laktató, mint egy főétel, ha sok zöldséggel, levesbetéttel, esetleg rántással vagy habarással készül. Az alábbi karfiollevesben répa és krumpli is helyet kap, így nagyon tartalmas és sűrű lesz, de ha picit több lével készíted, még csipetkét is szaggathatsz bele.
Ez a recept rántással készül: fontos, hogy a pirospaprika zsiradékkal találkozzon, különben nem olvad el a lében. A fűszerből használhatsz többet is, ha kicsit intenzívebben paprikás, szebb színű levesre vágysz.
Az így kapott leves tökéletes választás ebédre, nagyon laktató, és a tejfölös, petrezselymes ízesítésnek köszönhetően isteni finom.
Készítsük elő a zöldségeket: a karfiolt szedjük rózsáira, mossuk meg. A répákat pucoljuk meg, karikázzuk össze. A krumplikat is pucoljuk meg, kockázzuk össze. A hagymát hámozzuk meg, de maradjon egészben.
Az olajat forrósítsuk fel egy nagy lábasban, majd szórjuk rá a lisztet. Keverjük egybe, majd mikor egynemű, szórjuk rá a pirospaprikát. Azzal is keverjük egybe. Ha a paprika elolvadt, szórjuk rá a zöldségeket, majd öntsük fel hideg vízzel. (Nagyjából 2-2,5 liter vízre lesz szükség, akkor jó, ha bőven ellepi a zöldségeket.)
Sózzuk, borsozzuk a lábas tartalmát, majd várjuk meg, míg forrásnak indul. Utána vegyük kicsire a lángot, fedjük le, majd addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. (Kb. 30-40 perc.)
A tejfölt keverjük ki 1-2 merőkanál forró lével, majd adjuk a leveshez, forraljuk vele egybe. Szórjuk bele az összeaprított petrezselymet is, majd 1 perc után kész is a leves.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu