Hentestokány a mama receptje szerint: a kiadós étel egyszerűen készül
A hentestokány igazi kisvendéglős kedvenc, kiadós, szaftos étel, melyet nokedlivel, rizzsel és sült krumplival is kínálhatsz.
A tokánymódra készült ételekben közös az alapanyagok vágási technikája, illetve az, hogy mindegyik jó szaftos. Többféle tokányreceptet is érdemes kipróbálni, mind finom a maga módján, és az sem elhanyagolandó, hogy az elkészítésük egyszerű, kezdők is bátran nekiállhatnak.
A tokánymódra készült ételekben a hús mellé mindig kerül plusz alapanyag, amely izgalmasabbá teszi a fogást. A tejfölös változatban a tejtermék mellé zöld- vagy sárgabab kerül a húshoz, így lesz tartalmasabb és ízletesebb. Babból nyugodtan használhatsz mirelitet vagy befőttet, szezonjában azonban frissből próbáld ki ezt a régi kedvencet.
A hagymát vágjuk csíkokra, majd kevés olajon kezdjük el dinsztelni. Amikor összeesik (4-5 perc), dobjuk rá a fokhagymát, keverjük át, majd a csíkokra vágott húst is forgassuk hozzá.
A húst fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, és pirítsuk addig, amíg színt kap. Ezután öntsük alá a vizet, és főzzük 10-15 percig. Ezután a zöldbabot keverjük a húshoz, és lefedve főzzük puhára 10-15 perc alatt.
A tejfölt keverjük egybe az étkezési keményítővel, majd adjuk az ételhez, és néhány perc alatt főzzük egybe.
Az elkészült fogást szórjuk meg petrezselyemmel. Rizzsel, sült burgonyával vagy tésztával kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu