Omlós vaníliás sütemény egyszerűen, íróval keverve: édes máz vonja be
Ebben a szuper omlós süteményben az író a főszereplő, a tejterméktől nemcsak puha, de isteni finom is lesz az édesség.
Sokak kedvenc desszertjét, a Kinder Paradisót próbáltuk meg újraalkotni házilag, a végeredmény pedig hatalmas sikert aratott! A tésztája habkönnyű és légies lett, a krém pedig mennyei, édes, selymes, egy valódi álom.
Bár picit időigényes a süti elkészítése, nem nehéz, a részfolyamatok mind-mind egyszerűen kivitelezhetők, főleg, ha az alábbi tippeket követed. Hogy a krém és a tészta is tökéletes legyen, ezekre figyelj!
A kész sütit mindenképp tedd a hűtőbe 2-3 órára, mielőtt szeletelnéd!
Kezdjük a töltelékkel: a tejet és a keményítőt keverjük össze egy kis lábasban, míg utóbbi fel nem oldódik benne. Tegyük alacsony lángra, majd folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Ekkor húzzuk le a tűzről, keverjük bele a mézet és a vaníliakivonatot. Fedjük le a krémet folpackkal (úgy, hogy érintkezzen a krémmel), majd tegyük félre, míg szobahőmérsékletűre hűl.
Közben készítsük el a piskótát: melegítsük elő a sütőt 160 fokra, béleljünk ki sütőpapírral egy 22x22 centis tepsit, az oldalaira is jusson.
Egy nagy tálban keverjük össze a keményítőt, lisztet, sütőport, tegyük félre.
A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük habbá. Mikor már hófehér és kezd összeállni habbá, kezdjük el hozzáadni a cukor felét, közben folyamatosan keverjük. A végére egy fényes, kemény habot fogunk kapni.
Egy harmadik tálban verjük habosra a tojássárgáját és a cukor másik felét, adjuk hozzá a vaníliakivonatot is. Akkor jó, mikor kivilágosodik a színe.
Keverjük a lisztes keverék egyharmadát a tojássárgájához, egy spatulával forgassuk össze. Ekkor adjuk hozzá a tojáshab egyharmadát, azzal is óvatosan forgassuk össze. Ezt addig ismételjük, míg az összes lisztet és tojáshabot bele nem kevertük, és egy könnyed, csomómentes tésztát nem kaptunk.
Öntsük a tésztát a tepsibe, egyengessük el, majd toljuk a sütőbe 35-40 percre, míg a teteje aranybarna nem lesz. Tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk 5 percig hűlni a tepsiben, majd a sütőpapír segítségével emeljük ki, hagyjuk kihűlni.
Folytassuk a tölteléket, ha a tejes krém kihűlt.
A habtejszínt a porcukorral együtt kezdjük el felverni, majd mikor kezd összeállni, adjuk hozzá a habfixálót is. Verjük habbá, majd robotgép segítségével dolgozzuk bele a tejes krémet is.
A kihűlt piskótát vágjuk hosszában félbe, majd az alsó lapon oszlassuk szét a krémet. Tegyük a tetejére a másik lapot, majd az egyészet tegyük a hűtőbe 1-2 órára.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu