Elronthatatlan karamellszósz, ami mindent feldob: tejszíntől krémes
A házi karamellszósz tökéletes kiegészítő bármilyen sütihez vagy italhoz, és nem nehéz az elkészítése.
Ha valamiért nem ehetsz tejterméket, vagy csak szimplán kipróbálnál egy kicsit különlegesebb, gyümölcsösebb ízvilágú karamellszószt, ezt a receptet teszteld le!
Az alapja kókuszkrém, így teljesen tejmentes, állagában és ízében mégis hozza a klasszikus karamellát. Fontos, hogy sűrű, kanalazható kókuszkrémmel dolgozz, és semmiképp se a hígabb verziókkal vagy kókuszitalokkal! Kókuszkrém hiányában konzerves kókusztejet is használhatsz, de akkor tedd hűtőbe egy éjszakára, és másnap kanalazd le róla a sűrű, krémes részt, csak azt használd.
Egy kis lábasban keverjük össze a kókuszkrémet és a barna cukrot, majd közepes lángon kezdjük el melegíteni, közben folyamatosan kevergessük. Mikor a kókuszkrém és a cukor elolvadt, és elkezd bugyogni a keverék, vegyük kicsire a lángot, és gyöngyözve főzzük még 5-10 percig. Ha szeretnénk, adjunk hozzá egy csipet sót.
Húzzuk le a tűzről, majd tegyük félre hűlni, még sűrűsödni fog. A kész karamellszószt légmentesen lezárva, a hűtőben tároljuk. Ha ott nagyon besűrűsödne, kicsit melegítsük vissza, mikor használjuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu