Vajpuha csirkemell tejszínes-tárkonyos szósszal: friss spárga is roppan benne

Nyomtatás
spargas-csirkemell
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Amilyen összetett az ízvilága, annyira egyszerű elkészíteni: a titok a fűszerezésben rejlik, a tárkony és a citrom a lelke.

Hihetetlenül frissítő és könnyed ez a tejszínes csirkemell, a tárkony és a citrom fanyar zamata nagyon jót tesz neki, a roppanós spárga pedig tökéletesen kiegészíti a krémes szószt. Amilyen összetettnek hangzik így elsőre, annyira egyszerűen és gyorsan készül, fél órán belül tálalhatod is a laktató fogást. 

Nem kötelező eleme, de még finomabb lesz a szósz, ha egy kevés fehérborral főzöd, ezt öntsd rá a pirult csirkére és spárgára: így egyrészt feloldja a serpenyő aljára ragadt ízekben gazdag pörzsanyagot, másrészt pluszízzel ruházza fel a mártást. Ne aggódj, egyáltalán nem lesz alkoholos az étel, a bor teljes mértékben elpárolog.

Fontos, hogy zsíros tejszínnel dolgozz, minimum 30%-ossal, különben könnyedén kicsapódik, és akkor darabos lesz a szósz.

Tejszínes csirkemell spárgával

spargas-csirkemell2

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 g csirkemellfilé
  • 3 ek olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 tk tárkony
  • 250 g zöld spárga
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 80 ml száraz fehérbor
  • 1 tk dijoni mustár
  • 250 ml alaplé
  • 200 ml zsíros tejszín (30%-os)
  • 1 ek citromlé
  • 1 ek citromhéj
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfilét tisztítsuk meg, vágjuk csíkokra. Öntsünk rá 1 ek. olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, tárkonnyal ízesítsük, forgassuk össze. A spárgák fás végeit törjük le. A fokhagymákat pucoljuk meg, vágjuk durvára.

Forrósítsunk egy nagyobb serpenyőben olívaolajat, dobjuk rá a csirkemellet. Fehéredésig süssük, az sem baj, ha itt-ott megpirul. Adjuk hozzá a spárgát és a fokhagymát is, majd 2 perc után öntsük fel a fehérborral, kanalazzuk bele a mustárt. Addig főzzük, míg az alkohol elpárolog.

Ekkor öntsük fel az alaplével, majd 5 percig gyöngyözve főzzük. Adjuk hozzá a tejszínt is, majd főzzük alacsony lángon még 4-5 percig, míg picit sűrűsödik.

Ekkor keverjük bele a citromlevet és a citromhéjat is, forgassuk össze, majd húzzuk le a tűzről. 

Rögtön kínálhatjuk is a kedvenc köretünkkel.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon