![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Villámgyors tejszínes-cukkinis tészta – Sáfrány teszi különlegessé
![cukkinistésztacover](https://kep.index.hu/1/0/3348/33486/334866/33486662_2565324_9ceeccdc5bc6c4b376db0a5f1f858f5d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egy kis turpissággal még a legegyszerűbb tésztás ételből is különleges fogás készülhet.
Szeretek cukkinivel dolgozni, semleges íze miatt nagyon jó alapanyag, hiszen bátran ízesíthetem, édesebb vagy csípősebb fűszerekkel megbolondítva mindig új arcát mutatja. A tésztaételeket is kedvelem, különösen azokat, amelyek szinte munka nélkül készülnek el, az egyik nagy kedvencem a brokkolis, de a paradicsomos tészták világából is bőven akadnak nagy favoritok, például a nápolyi.
Kanyarodjunk kicsit vissza a brokkolishoz, melyben a fokhagyma (is) dominál. Utóbbi erőteljes ízű, ezért úgy gondoltam, a cukkinivel is illene kipróbálni - tejszínes szósszal és egy kis sáfránnyal. A fűszernek köszönhetően az étel aranyszínűvé válik, ráadásul nagyon jól illik a fokhagymához.
Ha a sáfránnyal csak színezni szeretnénk, akkor őrölt fűszerrel dolgozzunk, vagy kurkumával helyettesítsük. Friss sáfrány esetén a tészta főzővizéből merjünk ki egy kanállal, majd keverjük el benne a fűszert - így tudjuk a legjobban kiemelni aranyló színét, de az íze is jobban fog érvényesülni. Az intenzív ízhatás kedvéért mindig a főzés utolsó perceiben érdemes az ételhez keverni a sáfrányt. A fokhagymát egy fej hagymára is cserélhetjük, úgy kevésbé lesz csípős, markáns az összhatás.
Tejszínes-cukkinis tészta sáfránnyal
![cukkinistésztact](https://kep.index.hu/1/0/3348/33486/334867/33486726_9daf22487f99c44ed37c1925ac5fe2b0_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 200 gramm tészta
- 2 darab cukkini
- 1 evőkanál vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 300 milliliter tejszín
- ízlés szerint só
- ízlés szerint fehér bors
- 1 csipet sáfrány
- 100 milliliter víz
Elkészítés:
A tésztát kifőzzük a csomagoláson írtak szerint.
A vajat felolvasztjuk, majd beledobjuk a zúzott fokhagymákat, amikor már érezzük a fokhagyma illatát, akkor a tetszőlegesre feldarabolt vagy finomra kockázott cukkinit is rádobjuk, sóval, borssal és sáfránnyal ízesítjük. (A friss sáfrány mindig vízzel elkeverve kerüljön az ételbe, ha frissel dolgozunk, elég a tejszín hozzáadása előtt 1-2 perccel az ételhez keverni, ha viszont sima őrölt, a só-borssal egy időben kerülhet az ételhez).
Alaposan elkeverjük, öntünk rá vizet, hagyjuk főni 10 percig, utána felöntjük a tejszínnel, összeforraljuk, majd a kész tésztával egybeforgatjuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!