Villámgyors tejszínes-cukkinis tészta – Sáfrány teszi különlegessé
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Citromos, zöldfűszeres csirkemell: villámgyors ünnepi ebéd
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Egy kis turpissággal még a legegyszerűbb tésztás ételből is különleges fogás készülhet.
Szeretek cukkinivel dolgozni, semleges íze miatt nagyon jó alapanyag, hiszen bátran ízesíthetem, édesebb vagy csípősebb fűszerekkel megbolondítva mindig új arcát mutatja. A tésztaételeket is kedvelem, különösen azokat, amelyek szinte munka nélkül készülnek el, az egyik nagy kedvencem a brokkolis, de a paradicsomos tészták világából is bőven akadnak nagy favoritok, például a nápolyi.
Kanyarodjunk kicsit vissza a brokkolishoz, melyben a fokhagyma (is) dominál. Utóbbi erőteljes ízű, ezért úgy gondoltam, a cukkinivel is illene kipróbálni - tejszínes szósszal és egy kis sáfránnyal. A fűszernek köszönhetően az étel aranyszínűvé válik, ráadásul nagyon jól illik a fokhagymához.
Ha a sáfránnyal csak színezni szeretnénk, akkor őrölt fűszerrel dolgozzunk, vagy kurkumával helyettesítsük. Friss sáfrány esetén a tészta főzővizéből merjünk ki egy kanállal, majd keverjük el benne a fűszert - így tudjuk a legjobban kiemelni aranyló színét, de az íze is jobban fog érvényesülni. Az intenzív ízhatás kedvéért mindig a főzés utolsó perceiben érdemes az ételhez keverni a sáfrányt. A fokhagymát egy fej hagymára is cserélhetjük, úgy kevésbé lesz csípős, markáns az összhatás.
Tejszínes-cukkinis tészta sáfránnyal
Hozzávalók 4 személyre
- 200 gramm tészta
- 2 darab cukkini
- 1 evőkanál vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 300 milliliter tejszín
- ízlés szerint só
- ízlés szerint fehér bors
- 1 csipet sáfrány
- 100 milliliter víz
Elkészítés:
A tésztát kifőzzük a csomagoláson írtak szerint.
A vajat felolvasztjuk, majd beledobjuk a zúzott fokhagymákat, amikor már érezzük a fokhagyma illatát, akkor a tetszőlegesre feldarabolt vagy finomra kockázott cukkinit is rádobjuk, sóval, borssal és sáfránnyal ízesítjük. (A friss sáfrány mindig vízzel elkeverve kerüljön az ételbe, ha frissel dolgozunk, elég a tejszín hozzáadása előtt 1-2 perccel az ételhez keverni, ha viszont sima őrölt, a só-borssal egy időben kerülhet az ételhez).
Alaposan elkeverjük, öntünk rá vizet, hagyjuk főni 10 percig, utána felöntjük a tejszínnel, összeforraljuk, majd a kész tésztával egybeforgatjuk.
Fotó: Getty Images