Villámgyors tejszínes-cukkinis tészta – Sáfrány teszi különlegessé

cukkinistésztacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy kis turpissággal még a legegyszerűbb tésztás ételből is különleges fogás készülhet.

Szeretek cukkinivel dolgozni, semleges íze miatt nagyon jó alapanyag, hiszen bátran ízesíthetem, édesebb vagy csípősebb fűszerekkel megbolondítva mindig új arcát mutatja. A tésztaételeket is kedvelem, különösen azokat, amelyek szinte munka nélkül készülnek el, az egyik nagy kedvencem a brokkolis, de a paradicsomos tészták világából is bőven akadnak nagy favoritok, például a nápolyi.

Kanyarodjunk kicsit vissza a brokkolishoz, melyben a fokhagyma (is) dominál. Utóbbi erőteljes ízű, ezért úgy gondoltam, a cukkinivel is illene kipróbálni - tejszínes szósszal és egy kis sáfránnyal. A fűszernek köszönhetően az étel aranyszínűvé válik, ráadásul nagyon jól illik a fokhagymához.

Ha a sáfránnyal csak színezni szeretnénk, akkor őrölt fűszerrel dolgozzunk, vagy kurkumával helyettesítsük. Friss sáfrány esetén a tészta főzővizéből merjünk ki egy kanállal, majd keverjük el benne a fűszert - így tudjuk a legjobban kiemelni aranyló színét, de az íze is jobban fog érvényesülni. Az intenzív ízhatás kedvéért mindig a főzés utolsó perceiben érdemes az ételhez keverni a sáfrányt. A fokhagymát egy fej hagymára is cserélhetjük, úgy kevésbé lesz csípős, markáns az összhatás.

Tejszínes-cukkinis tészta sáfránnyal

cukkinistésztact

Hozzávalók 4 személyre

  • 200 gramm tészta
  • 2 darab cukkini
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 300 milliliter tejszín
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint fehér bors
  • 1 csipet sáfrány
  • 100 milliliter víz
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát kifőzzük a csomagoláson írtak szerint.

A vajat felolvasztjuk, majd beledobjuk a zúzott fokhagymákat, amikor már érezzük a fokhagyma illatát, akkor a tetszőlegesre feldarabolt vagy finomra kockázott cukkinit is rádobjuk, sóval, borssal és sáfránnyal ízesítjük. (A friss sáfrány mindig vízzel elkeverve kerüljön az ételbe, ha frissel dolgozunk, elég a tejszín hozzáadása előtt 1-2 perccel az ételhez keverni, ha viszont sima őrölt, a só-borssal egy időben kerülhet az ételhez). 

Alaposan elkeverjük, öntünk rá vizet, hagyjuk főni 10 percig, utána felöntjük a tejszínnel, összeforraljuk, majd a kész tésztával egybeforgatjuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük