
Selymes tejszínes egresszósz – Húsok mellé tökéletes

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Padlizsános mártogatós marokkói módra: a gazdag fűszerezés a lelke

Tavaszi zöldborsóleves házi galuskával: friss és könnyed ebéd

Tartalmas szendvics grillezett tofuval: a füstös aromának képtelenség ellenállni

Egyszerű, parmezánnal sült brokkoligratin: könnyű köret húsok mellé

10 csodás tavaszi recept, amit kötelező elkészíteni: a tojásos nokedlitől a borsólevesig
Az egresszószt vagy egreskrémet mindenképpen próbáljuk ki, mert biztosan beleszeretünk.
Még gyerekkoromból emlékszem az egresre, más néven piszkére. Nyáron terem, de nem olyan népszerű, mint a többi szezonális gyümölcs, pedig nagyon kellemes, inkább savanykás íze van. Főznek belőle lekvárt is, de az én nagymamám egresszószt főzött a szemekből, ugyanis a nyaralónk kertjében volt egy nagy egresbokor.
A szószt kanalazhatjuk magában is, de húsok mellé is nagyon finom. Ismerünk még hús és gyümölcsszósz párosításokat, a legismertebb talán a meggymártás, amiről lehetnek akár rossz emlékeink is az iskolai menza miatt, pedig felnőtt fejjel nagyon kellemes kombináció. Az egresszósz is hasonló ízélményt ad, kicsit savanykás, próbáljuk ki bátran.
Tejszínes egresszósz

Hozzávalók 4 adaghoz
- 400 gramm egres
- 100 milliliter tejszín
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál liszt
- 1 csipet só
Elkészítés:
Az egrest mossuk meg alaposan, a szárait csípjük le. Tegyük egy lábosba, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Adjuk hozzá a cukrot, főzzük néhány percig. A tejszínt egy csipet sóval verjük kemény habbá. A lisztet keverjük óvatosan a habhoz, adjuk az egészet az egreshez. Várjuk meg, amíg egyet forr, majd vegyük le a tűzről.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors