Selymes petrezselyem-krémleves: tejszínes, tojásos sűrítést kap

pklcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha a húsmentes táplálkozást részesíted előnyben, vagy csak törekedsz rá, akkor kezdd az új évet könnyed, mégis tartalmas petrezselyem-krémlevessel.

Egy ideje a január egyet jelent a húsmentes táplálkozással, világszerte egyre többen törekednek arra, hogy az év első hónapjában kerüljék a húst és állati termékeket, mindezt a Föld megóvásának érdekében. Érdemes kipróbálni a vega vagy vegán életformát legalább egy-két hét erejéig, előfordulhat, hogy sokkal jobban érzed majd magad, ha életmódot váltasz, megtörténhet, hogy jobb lesz a teljesítőképességed, sokkal frissebbnek fogod magadat érezni. Ha kipróbálnád a húsmentes táplálkozást, receptötleteket bőven találsz az oldalon, most is egy ilyen finomságot mutatunk.

Nem kell rögtön mély vízbe ugranod, a vegán a következő szint, az is elég, ha a húst elhagyod heti pár alkalommal. Tejtermék és tojás kerülhet a bevásárlókosaradba, azért úgy mégiscsak tartalmasabb lesz a leves. Ha viszont minden állati terméket kerülnél, akkor ne legírozással sűrítsd a levest. A tojást hagyd ki, tejszín helyett használj növényi italt és étkezési keményítőt.

Tejszínes petrezselyem-krémleves

pklct

Hozzávalók 4 személyre:

  • kevés vaj vagy olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg fehérrépa
  • 20 dkg burgonya
  • só ízlés szerint
  • fehér bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 csokor petrezselyem
  • 2 l víz vagy alaplé
  • 2 dl tejszín
  • 2 darab tojássárgája
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított fehérrépát és burgonyát vágjuk kisebb darabokra, tegyük félre.

A hagymát vágjuk finomra, olajon vagy vajon dinszteljük üvegesre, majd dobjuk rá az összekészített fehérrépát, burgonyát, és pirítsuk tovább. Közben fűszerezzük sóval és borssal, adjuk hozzá a lisztet.

A 3 csokor petrezselyemből 2-t vágjunk finomra, dobjuk rá a krumplira, és öntsük fel vízzel. Főzzük puhára a zöldségeket.

Amikor a krumpli puha, turmixoljuk le, majd alacsony láng felett hagyjuk még a tűzhelyen a levest.

A tejszínt és a tojássárgáját keverjük össze, majd adjunk 2-3 merőkanál levest hozzá, keverjük össze. Utána csorgassuk a levesbe, alacsony láng felett főzzük 2-3 percig.

A krémleves tetejét a megmaradt összeaprított petrezselyemmel és krutonnal tehetjük izgalmasabbá.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük