Egyszerű, gyors tészta pirított gombával: remek vacsora húsmentesen
A gombás tésztából mindig annyit készíts, amennyi azonnal elfogy, mert tipikusan olyan étel, ami melegen a legfinomabb.
Villámgyorsan elkészítheted ezt a krémes ragut, ami tésztával egybeforgatva tökéletes, laktató főétel lesz. Az alapja csirkemell, amelynek nagy előnye, hogy pillanatok alatt megsül, ráadásul nem lesz száraz, mert selymes tejszínes-boros szósz öleli körül.
A fehérbor akár el is hagyható, ha gyerekeknek készül az étel, alaplével pótolható. Hogy picit krémesebb legyen a szósz, keményítővel sűríthető, de nem kell belőle sokat használni.
Ha frissen kínálod, a kész szószt nyugodtan forgasd egybe a tésztával, de ha csak később tálalnád, ráérsz akkor összekeverni a kettőt.
A csirkemellfilét tisztítsuk meg, vágjuk vékony csíkokra. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A gombát mossuk meg, vágjuk szeletekre.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben. Dobjuk rá a csirkecsíkokat, sózzuk, borsozzuk, majd fehéredésig süssük, az sem baj, ha itt-ott lepirul. Szedjük egy tányérra.
A serpenyőbe tegyünk még egy kevés olajat, majd dobjuk rá a hagymát. Dinszteljük puhára 4-5 perc alatt, majd adjuk hozzá a gombát és a fokhagymát. Addig dinszteljük, míg a gombából kiengedett folyadék elpárolog.
Öntsük fel a fehérborral. Addig főzzük, míg a felére nem redukálódik, ekkor adjuk hozzá az alaplét és a tejszínt is. Alacsony lángon melegítsük össze, de ne forrjon.
A keményítőt keverjük ki 1 ek. hideg vízzel, majd adjuk a szószhoz. Főzzük vele össze 2-3 perc alatt, míg picit sűrűsödik.
Tegyük vissza a szószba a csirkecsíkokat, majd adjuk hozzá az összeaprított petrezselymet is, sózzuk, borsozzuk.
Főtt tésztával egybeforgatva kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu