Sűrű gulyásleves sok hússal: bográcsban készítve az igazi
A gulyásleves a magyar konyha éke, mely bográcsban készítve lesz igazán finom marhahússal és zöldségekkel.
Aki járt már Szerbiában vagy Boszniában, annak biztosan ismerős az étlapokról a teleća čorba, amit akár balkán gulyáslevesnek is nevezhetnénk. Bár hivatalosan borjúból készítik, nem követsz el nagy hibát, ha marhahússal dolgozol, azzal is pont ugyanúgy működik a recept.
A hús mellé rengeteg zöldség kerül, azonban ezek nemcsak kockázva, hanem reszelve is a levesbe kerülnek, így sűrűbb és még finomabb lesz a lé. Igaz, többféle változatban is megtalálni a receptjét, de a legtöbb verzióban a teleća čorba kicsit savanykás ízvilágú, az általunk ismert gulyáslevesben kötelező pirospaprika helyett tejföl és citromlé ízesíti. A kész levesbe a végén tojássárgája is kerül, ezzel krémesítik és sűrítik.
Ha szükséges, tisztítsuk meg a borjúhúst/marhahúst, majd vágjuk kis (1,5x1,5 centis) darabokra. Ha kockázott hússal dolgozunk, azt is szeljük kisebb darabokra.
A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra.
Forrósítsunk olajat egy lábasban, majd dobjuk rá a hagymát. Dinszteljük puhára kb. 5 perc alatt, majd adjuk hozzá a húst. Sózzuk, borsozzuk, majd 5 percig pirítsuk. Adjunk hozzá 4 dl vizet, fedjük le, majd alacsony lángon főzzük 1 óráig, mintha egy pörköltet készítenénk. Néha keverjük át, ha szükséges, pótoljuk a vizet.
Amíg fő, készítsük elő a többi zöldséget: a répákat és a zellert hámozzuk meg. Az egyik répát és fehérrépát vágjuk apró kockákra, a másikat reszeljük le apró lyukú reszelőn. A zellerrel is így járjunk el: a felét kockázzuk össze, a másik felét reszeljük le.
Ha letelt az 1 óra, adjuk a húshoz a zöldségeket, majd öntsük fel 1,5 liter vízzel. Adjunk hozzá 2 szálat a zellerzöldjéből is. Fedő alatt főzzük kb. 35-40 percig, míg a hús és a zöldségek is teljesen megpuhulnak.
Kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk. Kapcsoljuk le alatta a lángot, vegyük ki belőle a zellerzöldet.
Egy kis tálban keverjük össze a tejfölt, a tojássárgáját és a citromlevet, majd lassan csurgatva, folyamatos kevergetés mellett adjuk a forró leveshez. Jól keverjük el benne, majd tálalhatjuk is.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu