Tökéletes házi pizza teljes kiőrlésű lisztből – Ugyanolyan ropogós, mint a hagyományos változat
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A pizza igazi megmentő, ha viszonylag kevés munkával szeretnénk valami finomat és laktatót enni.
A családban heti egyszer pizzanapot tartunk, ilyenkor a gyerekek választják ki, milyen feltéttel szeretnék megenni az egyik kedvenc ételüket. Ezen a napon mindig nyugodt vagyok, tudom, hogy biztosan ízleni fog nekik a menü. Úgy vagyok vele, hogy inkább rászánok egy kis plusz időt, mert a házi pizza sokkal finomabb, mintha akár a legjobb helyről rendelnénk, igazából csak a kelesztés tart viszonylag sokáig, de addig gyorsan elkészítjük a szószt, majd várunk türelmesen.
Ahogy sok más étel, a pizza is lehet egészségtudatosabb, jelen esetben teljes kiőrlésű lisztből készül, de a végeredmény ugyanolyan ropogós lesz, mintha hagyományosból gyúrnánk. Aki esetleg most ismerkedne a teljes kiőrlésű változatokkal, azoknak ez a recept pont ideális lesz, mert csak egy részét cseréljük le a lisztnek. Egyedül a kelesztési idő nyúlik hosszabbra, úgyhogy érdemes inkább hétvégére időzíteni az elkészítését.
Teljes kiőrlésű pizza
Hozzávalók 4 személyre
Pizzatészta
- 200 gramm liszt
- 150 gramm tönkölyliszt
- 150 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 20 milliliter olívaolaj (extra szűz)
- 20 gramm élesztő (friss)
- só
Elkészítés:
Az élesztőt morzsoljuk el 200 milliliter langyos vízben.
Egy tálba öntsük bele a háromféle lisztet, keverjük össze az ujjunkkal, a közepébe fúrjunk egy lyukat, majd öntsük bele az élesztős víz felét. Kezdjük el dagasztani a tésztát. Miközben dagasztunk, öntsük hozzá a maradék élesztős vizet is. Adjuk hozzá az olajat, egy csipet sót, majd dagasszuk tovább, amíg puha tésztát nem kapunk. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, hagyjuk 10 percig szobahőmérsékleten kelni.
Ha letelt a 10 perc, tegyük a tésztát egy lisztezett deszkára, nyújtsuk téglalap alakúra. A tésztát hajtogassuk három egyenlő részre, majd utána félbe, és ezt a műveletet ismételjük meg kétszer. Ha kész, a tésztát hagyjuk duplájára kelni.
Nyújtsuk kör alakúra, majd tetszőleges feltéttel süssük meg a sütőben.
Fotó: Getty Images