Kiadós, rizses egytálétel úgy, ahogy a spanyolok szeretik: a paella régiónként eltérően készül

covp
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A spanyolok nemzeti étele a paella, vagyis a rizses hús, rengeteg arca ismert, hisz tájegységenként máshogy készítik.

A paella Valenciából terjedt el, a városban hagyományosan nyúl- vagy csirkehúsból készítik, zöldségek közül zöldbabbal gazdagítják, fűszerek közül rozmaringnak is jut hely benne, de a sáfrány is kötelező eleme. A legtöbb verzióba chorizo is kerül, azonban ez a valenciai változatból kimarad.

A rizses bőségtál a kétfülű edényről kapta a nevét, amelyben készül, a rizs ropogósra pirul benne, mivel nem szabad keverni. Akár sütőbe tolva is el lehet készíteni ezt a különleges fogást, úgy még kevesebb lesz vele a munka.

A paella megalkotásánál nagyon fontos, hogy rövid szemű rizzsel dolgozz, amely nem fő szét, így érheted el a ropogós textúrát - az arborio tökéletes lesz. A receptben írt alapanyagokat bátran bővítheted, ha szeretnéd, tintahalkarika, garnéla, tengeri halfilé vagy fekete kagyló is kerülhet bele. A tengeri herkentyűket akkor dobd az ételbe, amikor a rizs már puha, majd süsd egybe vele. Citromkarikákat is kínálj mellé.

Kolbászos paella

pct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dekagramm csirkehús (mell vagy comb)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab tévépaprika
  • 30 dekagramm paradicsom
  • 20 dekagramm chorizo
  • 1 csipet sáfrány
  • 2 darab babérlevél
  • 20 dekagramm borsó
  • 25 dekagramm arborio rizs
  • só és bors ízlés szerint
  • kevés olaj
Recept idők

Elkészítés:

A csirkehúst készítsük elő, ha mellel dolgozunk, daraboljuk közepes kockákra.

A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk finomra.

A paprikát és a paradicsomot vágjuk kockákra.

A kolbászt karikázzuk fel.

A lábasban forrósítsunk kevés olajat, majd dobjuk bele a finomra vágott hagymákat, 2-3 perc után a sáfrányt, babérlevelet, csirkehúst is keverjük a hagymákhoz. Amikor a hús színt kap, tegyük hozzá a paprikát, paradicsomot, borsót, kolbászt, rizst, fűszerezzük sóval és borssal, fedő alatt pároljuk addig, amíg a rizs megpuhul.

Tálalásig tartsuk fedő alatt.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük