![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Kiadós, rizses egytálétel úgy, ahogy a spanyolok szeretik: a paella régiónként eltérően készül
![covp](https://kep.index.hu/1/0/3841/38412/384126/38412641_2930689_6f09e36d5c88cdcb4bee130f3a5a723d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A spanyolok nemzeti étele a paella, vagyis a rizses hús, rengeteg arca ismert, hisz tájegységenként máshogy készítik.
A paella Valenciából terjedt el, a városban hagyományosan nyúl- vagy csirkehúsból készítik, zöldségek közül zöldbabbal gazdagítják, fűszerek közül rozmaringnak is jut hely benne, de a sáfrány is kötelező eleme. A legtöbb verzióba chorizo is kerül, azonban ez a valenciai változatból kimarad.
A rizses bőségtál a kétfülű edényről kapta a nevét, amelyben készül, a rizs ropogósra pirul benne, mivel nem szabad keverni. Akár sütőbe tolva is el lehet készíteni ezt a különleges fogást, úgy még kevesebb lesz vele a munka.
A paella megalkotásánál nagyon fontos, hogy rövid szemű rizzsel dolgozz, amely nem fő szét, így érheted el a ropogós textúrát - az arborio tökéletes lesz. A receptben írt alapanyagokat bátran bővítheted, ha szeretnéd, tintahalkarika, garnéla, tengeri halfilé vagy fekete kagyló is kerülhet bele. A tengeri herkentyűket akkor dobd az ételbe, amikor a rizs már puha, majd süsd egybe vele. Citromkarikákat is kínálj mellé.
Kolbászos paella
![pct](https://kep.index.hu/1/0/3841/38411/384117/38411783_b97a0ecf48403df5a9e95c52023dbf32_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 40 dekagramm csirkehús (mell vagy comb)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab tévépaprika
- 30 dekagramm paradicsom
- 20 dekagramm chorizo
- 1 csipet sáfrány
- 2 darab babérlevél
- 20 dekagramm borsó
- 25 dekagramm arborio rizs
- só és bors ízlés szerint
- kevés olaj
Elkészítés:
A csirkehúst készítsük elő, ha mellel dolgozunk, daraboljuk közepes kockákra.
A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk finomra.
A paprikát és a paradicsomot vágjuk kockákra.
A kolbászt karikázzuk fel.
A lábasban forrósítsunk kevés olajat, majd dobjuk bele a finomra vágott hagymákat, 2-3 perc után a sáfrányt, babérlevelet, csirkehúst is keverjük a hagymákhoz. Amikor a hús színt kap, tegyük hozzá a paprikát, paradicsomot, borsót, kolbászt, rizst, fűszerezzük sóval és borssal, fedő alatt pároljuk addig, amíg a rizs megpuhul.
Tálalásig tartsuk fedő alatt.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!