Így lesz tökéletes a teriyaki szósz: isteni, fényes-ragacsos pác mindenféle húshoz

teriyaki
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A japán konyha egyre menőbb, és az a legjobb benne, hogy vannak nagyon könnyen népszerűsíthető, korlátozottan kalandvágyók számára is megszerethető ételei. Ilyen ez a sok mindennel variálható alaprecept, a teriyaki pác.

Ez az édes-sós szósz mindenféle húshoz megy, nem csak csirkéhez, sertéshez, marhához, de halakhoz is, különösen passzol a lazachoz. Már egy csomó helyen kapható készen kikeverve, de mivel összesen három alapanyagból áll, kár lenne megvenni, ha rövid idő alatt elkészítheted otthon is.

Az első a szójaszósz, ez már nem is számít különlegesnek, szinte mindenkinél van otthon. A második már kicsit nehezebb eset, a mirin egy kifejezetten főzéshez használt borféle, inkább ázsiai boltokban szerezhető be, de akár helyettesíthető más édes borral is. A harmadik pedig egyszerű cukor.

Eredetileg csak szójaszószból, mirinből és sakéből, azaz rizspálinkából állt a pác, a mirin ugyanis elég édes, nem muszáj mellé cukrot tenni. Sok amerikai recept reszel még bele gyömbért és fokhagymát is.

Hogyan használd?

A szósz akkor működik a legjobban, ha rásütöd vagy rágrillezed a húsra úgy, hogy az fényes, ragacsos réteggel vonja be a végén. Minél több időt tölt a pácban, annál jobb, de általában csirkénél elég két-három óra, míg a keményebb húsoknál több időre is szükség lehet.

Teriyaki szósz

teriyaki2

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 deciliter szójaszósz
  • 1 deciliter mirin (édes főzőbor)
  • 100 gramm cukor
  • 1 deciliter víz
Recept idők

Elkészítés:

Az alapanyagokat egy kis lábosban keverjük el, forraljuk fel, míg a cukor el nem olvad. Ebbe a szószba pácoljuk a húst, majd dobjuk grillre vagy wokba, míg készre nem sül.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük