Így lesz tökéletes a teriyaki szósz: isteni, fényes-ragacsos pác mindenféle húshoz
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Régimódi fahéjas, szilvás pite: a vékony tésztán vastag töltelék terül el
Ropogós
Rostdús bulgursaláta sok petrezselyemmel: önálló fogásként is megállja a helyét
Álompuha almás gofri: a kevert tészta kezdőknek sem okoz gondot
Omlós édesburgonyás muffin: mindössze fél óra alatt elkészül
Tudod, hogyan írják helyesen a híres magyar ételek nevét? Helyesírási kvíz
Rumos, fűszeres szilvabefőtt házilag: egyszerűen készül
A japán konyha egyre menőbb, és az a legjobb benne, hogy vannak nagyon könnyen népszerűsíthető, korlátozottan kalandvágyók számára is megszerethető ételei. Ilyen ez a sok mindennel variálható alaprecept, a teriyaki pác.
Ez az édes-sós szósz mindenféle húshoz megy, nem csak csirkéhez, sertéshez, marhához, de halakhoz is, különösen passzol a lazachoz. Már egy csomó helyen kapható készen kikeverve, de mivel összesen három alapanyagból áll, kár lenne megvenni, ha rövid idő alatt elkészítheted otthon is.
Az első a szójaszósz, ez már nem is számít különlegesnek, szinte mindenkinél van otthon. A második már kicsit nehezebb eset, a mirin egy kifejezetten főzéshez használt borféle, inkább ázsiai boltokban szerezhető be, de akár helyettesíthető más édes borral is. A harmadik pedig egyszerű cukor.
Eredetileg csak szójaszószból, mirinből és sakéből, azaz rizspálinkából állt a pác, a mirin ugyanis elég édes, nem muszáj mellé cukrot tenni. Sok amerikai recept reszel még bele gyömbért és fokhagymát is.
Hogyan használd?
A szósz akkor működik a legjobban, ha rásütöd vagy rágrillezed a húsra úgy, hogy az fényes, ragacsos réteggel vonja be a végén. Minél több időt tölt a pácban, annál jobb, de általában csirkénél elég két-három óra, míg a keményebb húsoknál több időre is szükség lehet.
Teriyaki szósz
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 deciliter szójaszósz
- 1 deciliter mirin (édes főzőbor)
- 100 gramm cukor
- 1 deciliter víz
Elkészítés:
Az alapanyagokat egy kis lábosban keverjük el, forraljuk fel, míg a cukor el nem olvad. Ebbe a szószba pácoljuk a húst, majd dobjuk grillre vagy wokba, míg készre nem sül.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!