Maradékmentő tésztás frittata: a laktató fogás pillanatok alatt kész van
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Erdélyi zakuszka családi recept alapján: egész télen eláll a zöldségkrém
Ropogós
Rostdús bulgursaláta sok petrezselyemmel: önálló fogásként is megállja a helyét
Álompuha almás gofri: a kevert tészta kezdőknek sem okoz gondot
Omlós édesburgonyás muffin: mindössze fél óra alatt elkészül
Tudod, hogyan írják helyesen a híres magyar ételek nevét? Helyesírási kvíz
Rumos, fűszeres szilvabefőtt házilag: egyszerűen készül
A frittata gyorsan elkészül, nagyon laktató, ráadásul tényleg bármit beletehetsz, a maradék felvágottnak, tésztának, puha zöldségnek is jó helye lesz benne.
A frittata, vagyis az olasz tojáslepény, az egyik legjobb maradékfelhasználó recept, a tojásba rengetegféle zöldség, maradék felvágott, de akár főtt tészta is kerülhet. Utóbbival még laktatóbb fogást kapsz, könnyű ebédként is megállja majd a helyét.
Az alábbi receptben gomba, hagyma, spenót és parmezán gazdagítja az alapot, de szinte bármit tehetsz bele, ami a hűtődben lapul. Ha teljesen üres a kamrád, viszont van egy adag főtt tésztád, akkor is elkészítheted ezt a receptet, hagyd ki belőle a plusz hozzávalókat, az is elég, ha csak tojással és fűszerekkel kevered egybe.
Fontos, hogy olyan serpenyőben készítsd a frittatát, amit a sütőbe is be lehet tenni, 180 fokon fog készre sülni a maradékmentő fogás.
Tésztás frittata
Hozzávalók 4 személyre
- 3 evőkanál vaj
- 1 fej lilahagyma
- 100 gramm csiperkegomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 8 darab tojás
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint bors
- 100 gramm bébispenót
- 300 gramm főtt tészta
- 60 gramm parmezán
Elkészítés:
A lilahagymát pucoljuk meg, kockázzuk össze, a fokhagymát zúzzuk össze, a gombát vágjuk szeletekre, a parmezánt reszeljük le.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Tegyünk egy kb. 30 centi átmérőjű serpenyőt - olyat, amit a sütőbe is be lehet tenni - a tűzhelyre. Olvasszunk meg benne 1,5 evőkanál vajat, majd dobjuk rá a hagymát és a gombát. Pár percig dinszteljük őket, míg a hagyma áttetsző, a gomba pedig puha nem lesz, majd keverjük bele a fokhagymát is.
Közben egy tálban verjük fel a tojásokat a sóval és borssal, majd keverjük bele a parmezánt, a főtt tésztát és a spenótot.
Tegyük a serpenyőbe a maradék vajat a gomba és a hagyma mellé, ha megolvadt, öntsük rá a tojásos keveréket. Keverjünk rajta egyet, hogy mindenhova jusson a gombából és a hagymából, majd hagyjuk 5 percig sülni, közben ne piszkáljuk.
Tegyük a serpenyőt a sütőbe, 10-15 percig süssük a frittatát, míg a közepe meg nem szilárdul.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!