Thai vörös curry gazdagon: a csípős ízek kedvelőinek

10
Nyomtatás
Thai-voros-curry-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a vörös curry krémes, gazdagon és tökéletesen fűszerezett: különleges ebédnek, de akár gyors vacsorának is beillik hétköznap estékre, hiszen gyorsan készül.

A curry szinte az összes délkelet-ázsiai ország konyhájában megtalálható, és a kisebb-nagyobb változásokat leszámítva nagyon hasonló az összeállításuk. Most egy thai vörös curry receptjét hoztam el, amely főként azoknak kedvez, akik szeretik – és bírják – a csípőset, de akkor is elkészítheted, ha még csak ismerkedsz az ázsiai ízvilággal: ebben az esetben kevesebb chilit használj hozzá.

Ennek az összeállításnak az alapját tofu és sok zöldség alkotja, amelyeket kedved szerint variálhatsz is attól függően, hogy mi van épp kéznél. A fűszerekből viszont érdemes mindent felhasználni, hiszen a gyömbér, a thai citromfű (más nevén citromnád), a friss koriander és a vörös currypaszta adja meg az étel autentikus ízeit.

Thai vörös curry

Thai-voros-curry

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek. olaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 3 szál thai citromfű elfelezve vagy harmadolva
  • 1 ek. gyömbér apróra vágva
  • 300 g tofu felkockázva
  • 2 ek. vörös currypaszta
  • 1 db piros kaliforniai paprika feldarabolva
  • 150 g brokkoli rózsáira szedve
  • 150 g répa feldarabolva
  • 2 marék zsenge zöldborsóhüvely
  • 2 db vörös chili
  • 1 tk.
  • 800 ml konzerves kókusztej
  • 200 ml zöldségalaplé
  • 1 ek. szójaszósz
  • 1 ek. rizsecet
  • 1 ek. cukor
  • 1 csokor friss koriander apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

Az olajat hevítsük fel egy nagyobb serpenyőben, majd 3-4 perc alatt pirítsuk le benne a hagymát. Adjuk hozzá a gyömbért, a fokhagymát és a citromfüvet, és együtt is pirítsuk 1 percig, majd mehetnek bele a tofukockák és a currypaszta is. A tofut alaposan forgassuk össze a hagymás-currypasztás alappal, majd pirítsuk tovább 2-3 percig.

Mehetnek bele a feldarabolt zöldségek (paprika, brokkoli, répa és zöldborsóhüvely) és a chilipaprika, végül pedig a só, az alaplé és a kókusztej is. Fedjük le, és alacsony/közepes hőfokon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Vegyük le a tűzről, ízesítsük szójaszósszal, rizsecettel és a cukorral, végül pedig keverjük bele a koriandert.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon