Krémes karfiolcurry csicseriborsóval: indiai ebéd húsmentesen
Ez a curry a karfioltól kapja a karakteres ízét, a csicseriborsótól pedig tartalmas és fehérjedús lesz: szuper opció ebédre és vacsorára is.
A curry szinte az összes délkelet-ázsiai ország konyhájában megtalálható, és a kisebb-nagyobb változásokat leszámítva nagyon hasonló az összeállításuk. Most egy thai vörös curry receptjét hoztam el, amely főként azoknak kedvez, akik szeretik – és bírják – a csípőset, de akkor is elkészítheted, ha még csak ismerkedsz az ázsiai ízvilággal: ebben az esetben kevesebb chilit használj hozzá.
Ennek az összeállításnak az alapját tofu és sok zöldség alkotja, amelyeket kedved szerint variálhatsz is attól függően, hogy mi van épp kéznél. A fűszerekből viszont érdemes mindent felhasználni, hiszen a gyömbér, a thai citromfű (más nevén citromnád), a friss koriander és a vörös currypaszta adja meg az étel autentikus ízeit.
Az olajat hevítsük fel egy nagyobb serpenyőben, majd 3-4 perc alatt pirítsuk le benne a hagymát. Adjuk hozzá a gyömbért, a fokhagymát és a citromfüvet, és együtt is pirítsuk 1 percig, majd mehetnek bele a tofukockák és a currypaszta is. A tofut alaposan forgassuk össze a hagymás-currypasztás alappal, majd pirítsuk tovább 2-3 percig.
Mehetnek bele a feldarabolt zöldségek (paprika, brokkoli, répa és zöldborsóhüvely) és a chilipaprika, végül pedig a só, az alaplé és a kókusztej is. Fedjük le, és alacsony/közepes hőfokon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Vegyük le a tűzről, ízesítsük szójaszósszal, rizsecettel és a cukorral, végül pedig keverjük bele a koriandert.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu